На Хмельниччині стартував проект по створенню Центру з надання комплексної допомоги підліткам, які знаходяться у кризових життєвих обставинах або конфлікті з законом

На Хмельниччині стартував проект по створенню Центру з надання комплексної допомоги підліткам, які знаходяться у кризових життєвих обставинах або конфлікті з законом

02.10.13 08:29 0 1098
Управління МВС України в Хмельницькій області на чолі з начальником Сергієм Шутяком стало одним з ініціаторів впровадження саме на Хмельниччині пілотного проекту Всеукраїнської Фундації «Захист прав дітей» щодо створення спеціалізованих центрів, у яких «важкі» підлітки та діти з різними життєвими обставинами зможуть отримати будь-яку допомогу — від правової до соціальної та психологічної.

Робота із дітьми «групи ризику», підобліковими підлітками, дітьми, які перебувають у кризових життєвих обставинах, завжди займала особливе місце у діяльності кримінальної міліції у справах дітей. При спілкуванні з представниками таких категорій потрібно бути і юристом, і психологом, уміти викликати довіру, аби зрозуміти тонкощі психології конкретного підлітка, мотивацію його вчинків, передбачити поведінку надалі.

Традиційні підходи до вирішення проблем у підлітковому середовищі не завжди дають позитивний результат. Одним із ефективних резервів покращення такого становища є превентивна робота, що, як доведено практикою, є найдієвішим і найгуманнішим способом протидії правопорушенням та асоціальній поведінці як самих підлітків, так і відносно них. Саме з цього приводу на базі обласного управління міліції відбулася зустріч в рамках проекту «Створення регіональних центрів підтримки дітей в Україні», у якій взяли участь представники Всеукраїнської Фундації «Захист прав дітей», керівництво управління, керівники підрозділів кримінальної міліції у справах дітей та зв‘язків з громадськістю. Обговорення пілотного проекту щодо створення у м. Хмельницькому Центру з надання комплексної професійної допомоги підліткам, які перебувають у конфлікті із законом, знаходяться у кризових життєвих обставинах, відносяться до «групи ризику» було жвавим і яскраво відображало зацікавлення обох сторін.

Мета проекту — створити дружній до дітей Центр з надання комплексної професійної допомоги вище перерахованим категоріям підлітків, які потребують допомоги фахівців кримінальної міліції у справах дітей, юристів, психологів, соціальних працівників.

Профілактика правопорушень, надання психологічної та соціальної допомоги, долучення до роботи із дітьми та батьками фахівців із реабілітаційних чи медичних центрів або направлення туди дітей — це далеко не повний перелік послуг, які надаватимуться конкретній дитині, яка звернеться до Центру за власним бажанням чи за направленням школи або соціальної служби.

Виступаючи перед гостями, начальник УМВС Сергій Шутяк зазначив, що упродовж останніх двох років діяльність кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області зосереджувалася саме на організації низки культурно-просвітницьких та спортивних заходів аби задіяти якомога більше «проблемних дітей» до корисного проведення вільного часу та прищеплення навичок здорового та правосвідомого способу життя. На його думку, організація роботи по попередженню скоєння неповнолітніми правопорушень та прояву у них негативних поведінкових явищ, передбачає удосконалення змісту і методик роботи та вимагає пошуку нових підходів до профілактичної роботи з дітьми, покращення превентивних заходів не тільки правового, а й психолого-педагогічного та організаційного характеру, які носитимуть організований та централізований характер. Створення Центру підтримки і супроводу дітей у кризових життєвих обставинах є однією з інноваційних форм роботи та надання комплексної професійної допомоги підліткам. Велика перевага таких Центрів у тому, що дитина матиме можливість отримати відповіді на свої питання та кваліфіковану допомогу від спеціалістів, не шукаючи їх по різних установах та структурах, а когорта фахівців буде об‘єднуватися для надання допомоги дитині у кожній конкретно взятій ситуації.

Кінцевим результатом зустрічі стало обговорення питання щодо підписання Міжвідомчої угоди про співпрацю у складі мультидисциплінарної команди представників КМСД, КВІ, служби у справах дітей, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Департаменту освіти та науки, молоді і спорту, працівники яких входитимуть до складу Центру первинної допомоги і супроводу дітей у складних життєвих ситуаціях у рамках реалізації проекту «Створення регіональних центрів підтримки дітей в Україні» за програмою Європейського Союзу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ВХЛ. Шайба Торяника не ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ