Євген Калінін: завдяки співпраці з Китаєм Україна може значно збільшити виробництво сільгосппродукції

Євген Калінін: завдяки співпраці з Китаєм Україна може значно збільшити виробництво сільгосппродукції

02.10.13 12:08 0 1075
Виконавчий директор Українсько-китайської ради торгово-економічного розвитку Євген Калінін вважає, що спільні проекти з Китаєм у сфері АПК дають Україні реальні можливості істотно наростити виробництво сільгосппродукції. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ.
Він нагадав, що за підсумками візиту української делегації на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим до Китаю досягнуто домовленості про збільшення товарообігу між країнами, угоди своп на рівні центробанків - про торгівлю з Китаєм національною валютою без посередництва інших валют, обговорено можливості участі банківського сектора Піднебесної в фінансовому секторі України, а також поглиблення співпраці в аграрній, енергетичній, машинобудівній галузях.
Калінін зазначив, що були розширені минулорічні домовленості про інвестування 3 млрд дол. в український АПК. Він додав, що традиційно ця сфера найбільш цікава для Китаю. З-поміж спільних програм Калінін назвав проект модернізації зрошувальних систем на півдні України. Китайці, що мають великий досвід освоєння власних земель у пустельних районах, готові осучаснити зрошувальні системи України до рівня найбільш передових у світі. За його словами, це дасть зростання врожайності у 2 - 3 рази, а врожай кукурудзи, зокрема, може збільшитися на 10 млн тонн в рік. «І найважливіше, що китайські партнери готові на свої ринки забирати ті лишки, які будуть вирощені – це головне, бо ринки збуту - зараз дуже велика проблема», - сказав він.
За його словами, в Херсонській області вже відпрацьовується модель співпраці по зрошувальних системах на засадах державно-приватного партнерства, при якій всі канали, зрошувальні системи та інші інфраструктурні об’єкти залишаться у державній власності.
Окрім цього, готуються проекти з оренди сільгоспугідь, зокрема в південних районах , де модернізуватиметься система зрошення, а надалі, можливо, у центральних та північних регіонах. Піднебесна зокрема, зацікавлена у вирощуванні сої, яка є важливим харчовим та технічним продуктом у цій країні. Калінін додав, що створюватимуться спільні підприємства, на яких працюватимуть українські працівники, висококваліфіковані технологи з Китаю приїдуть тільки для того, щоб налагодити виробничий процес.
За словами Калініна, від реалізації проектів виграють і місцеві громади, бо це збільшить кількість робочих місць, рівень зарплат, сприятиме розбудові транспортної , соціальної та іншої інфраструктури, зростуть і відрахування до місцевих бюджетів.
Нагадаємо, 23-27 вересня в Китаї перебувала урядова делегація України на чолі з Першим віце- прем'єр - міністром Сергієм Арбузовим.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Києві невідомі особи ...

КОМЕНТАРІ