В Житомирській області вогнеборці тренувалися ліквідовувати пожежу у багатоповерхівці та рятувати людей

В Житомирській області вогнеборці тренувалися ліквідовувати пожежу у багатоповерхівці та рятувати людей

02.10.13 13:05 0 972
1 жовтня о 9 годині ранку жителі 14-типоверхівки по вулиці Черняхівського у Житомирі стали свідками дій рятувальників з ліквідації умовної пожежі в житловому будинку.

Загоряння виникло у квартирі на восьмому поверсі, загрожуючи перекинутися через балкони на сусідні помешкання та нижче і вище розташовані поверхи. На місце події прибуло 4 відділення рятувальників. До гасіння пожежі було залучено 2 одиниці основної техніки – автоцистерни та автодрабина з висотою підйому 50 метрів, по якій бійці ДСНС проклали рукавну лінію на гасіння пожежі ззовні будинку. Одночасно вогнеборці здійснювали порятунок людей з 8 поверху за допомогою гідравлічного автопідйомника та оперативно провели евакуацію мешканців під’їзду через незадимлювану сходову клітину.

Перехожим, випадковим очевидцям та мешканцям сусідніх будинків навіть на думку не спало, що пожежа та дії рятувальників щодо евакуації людей не є справжніми. У такий спосіб рятувальники частини спеціальної техніки аварійно-рятувального загону спецпризначення провели додаткові тактичні навчання з особовим складом. Їх мета – відпрацювання прийомів та способів гасіння пожеж у житлових будинках підвищеної поверховості, яких у Житомирі 16, та порятунок людей з урахуванням досвіду нещодавньої надзвичайної ситуації у м. Макіівка Донецької області.

Відпрацьовуючи задум навчань, бійці ДСНС потрапили і в умови, коли довелося самостійно шукати вихід із нестандартних ситуацій. Щоб організувати безперебійну подачу води на гасіння пожежі, необхідно було стати на вододжерело. У даному випадку – це пожежний гідрант, який є у дворі сусіднього будинку. Однак підключитися до нього не вдалося, якраз на його місце, на люк, необачний водій поставив легковий автомобіль. На щастя, це були лише навчання, а не реальна пожежа, коли відлік часу йде на секунди і від оперативності рятувальників залежить збереження життя і майна громадян. Рятувальникам довелося шукати інший найближчий гідрант, з якого і була організована подача води до основної автоцистерни. Благо він не був зайнятий технікою.

Також під час навчань були відпрацьовані дії щодо залучення на випадок пожежі комунальних служб – на місце події вогнеборці умовно викликали ремонтно-експлуатаційну службу для знеструмлення будинку, швидку допомогу та міліцію.

Як зазначив керівник навчань, начальник частини підполковник служби цивільного захисту Олег Пилипчук, особовий склад із завданням впорався, працював злагоджено. Відпрацьовані цього разу дії з організації гасіння пожежі, прокладання рукавної лінії між сходовими маршами, дії ланки газодимозахисної служби вже через кілька годин довелося застосувати на практиці. Близько 16-ї години на проспекті Миру, 19 у квартирі на 4 поверсі загорівся холодильник. Завдяки оперативним та професійно виконаним діям рятувальників, пожежа не набула поширення – окрім холодильника, нічого у квартирі не згоріло.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Slando: Назад у минуле. 10 ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ