На Хмельниччині більшість громадян вважають, що усиновлення заслуговує на повагу та пошану - Уповноважений з прав дитини

На Хмельниччині більшість громадян вважають, що усиновлення заслуговує на повагу та пошану - Уповноважений з прав дитини

03.10.13 09:35 0 1213
Майже 80% громадян України вважають, що усиновлення дитини заслуговує на повагу та пошану оточуючих, ще майже 60% стверджують, що усиновлення в нашій країні викликає захоплення співгромадян. Про це повідомив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час брифінгу, присвяченого Дню усиновлення.

Водночас Уповноважений зазначив: опитані впевнені, що держава повинна здійснювати контроль за умовами проживання та виховання усиновленої дитини (85%), надавати пільги батькам, які усиновили дитину (85%) і усиновленим дітям (76%).

«День усиновлення став традиційним в Україні. ми маємо прекрасну нагоду проявити, висловити повагу до тих, хто виховує дитину-сироту у себе в сім’ї, переймається її проблемами і вирішує їх. Нам є кого вітати: близько 40 тисяч сімей дбають про усиновлену ними дитину, ще майже 5 тисяч сімей виховують 13 тисяч прийомних дітей, 63 тисячі наших співгромадян виховують дітей під опікою», - заявив Ю.Павленко.

За його словами, Україна системно працює над тим, щоб знайти сім’ю для кожної дитини, яка втратила батьків, саме на батьківщині.

«Переважна більшість усиновлених дітей залишаються в Україні. Українці в минулому році взяли на виховання в шість разів більше дітей, ніж усиновили іноземці», - констатував Уповноважений з прав дитини, додавши: за 8 місяців 2013 року громадянами України усиновлено 1170 дітей, іноземцями - 390 дітей.

Також він зазначив, що у першому півріччі 2013 року 1142 дитини знайшли маму і тата в прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу.

У цьому контексті Ю.Павленко підкреслив, що «змінився соціальний портрет усиновлювача, а також дитини, яка чекає на батьків». За його словами, ще 7 років тому 90% національних усиновлювачів були зорієнтовані виключно на усиновлення новонародженої дитини, а « усиновлення п’ятирічної дитини є звичайним для України явищем».

Крім того, підкреслив він, українці почали усиновлювати дітей старше семи років, також майже кожна п’ята родина кандидатів в усиновлювачі готова усиновити двох, а подекуди і трьох дітей - братиків і сестричок.

Як наголосив Ю.Павленко, тенденції усиновлення останніх п'яти років засвідчили, що діти-сироти віком старше семи-десяти років, діти з особливими потребами дедалі частіше знаходять батьків в Україні.

«Протягом багатьох років під усиновленням розуміли влаштування здорових немовлят у бездітні сім’ї, а діти старшого віку, з вадами у здоров'ї тільки поповнювали інтернатні заклади. ж акцент зміщено: від практики «пошуку дітей для сім’ї» до практики «пошуку сім’ї для дітей», - сказав він.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернівцях відбудеться ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ