У Львівській області свободівці вшанували подвиг повстанського куреня "Сіроманців"

У Львівській області свободівці вшанували подвиг повстанського куреня "Сіроманців"

03.10.13 13:24 0 746
29 вересня 2013 року в селі Уневі Перемишлянського району Львівщини відбулося відзначення 69-ї річниці переможного бою куреня УПА "Сіроманці" з московсько-большевицькими окупантами. В урочистостях взяли участь депутат Львівської обласної ради свободівець Остап Стахів, активісти Перемишлянської районної організації ВО"Свобода" та МГО "Сокіл". Ушанування загиблих повстанців відбулося на Чернечій горі, на місці героїчного бою. 2009 року за сприяння свободівців на цьому місці було встановлено і освячено пам'ятний хрест.

Біля пам'ятника священики з Унівського монастиря студитів відправили панахиду, затим відбулося віче. Остап Стахів висловив вдячність громаді, яка з року в рік приходить на це місце, пам'ятає про своїх героїв, вшановує їх і навчає цього молоде покоління.

Після віча відбувся святковий концерт, на якому звучали повстанські патріотичні пісні. Наостанок свободівці пригощали всіх кулішем та гарячим чаєм, приготовленими в польових умовах.

Довідка: Бій в Унівському лісі під командуванням сотника Дмитра Карпенка ("Яструба"), уродженця Полтавщини, відбувся 30 вересня 1944 р. Большевики йшли в наступ 22 рази протягом дня і щоразу відступали з великими втратами. Загалом у бою було вбито 200 большевиків і 17 повстанців. Попередньо курінь "Сіроманці" заквартирував у лісі біля Унівського монастиря і отримував значну допомогу від ченців, які постачали вояків УПА їжею та медикаментами, а на свято Чесного Хреста в повстанському таборі було відправлено польове богослужіння.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Головне управління ...

КОМЕНТАРІ