Тернопілля: обережно! Гриби - небезпечний продукт харчування

Тернопілля: обережно! Гриби - небезпечний продукт харчування

03.10.13 13:06 0 986
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

* вживання отруйних грибів;

* неправильне приготування умовно їстівних грибів;

* вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

* вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо дотримуватись обов’язкових заходів та правил, які необхідні для виконання кожній людині.

Застерігаємо!

* Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

* Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

* Не куштуйте сирі гриби на смак.

* Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

* При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

* Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

* Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

* Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА!

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

* "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

* "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

* "Усі гриби в молодому віці їстівні".

* "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

* "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

* "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

* "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

* "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

* Викличте "Швидку медичну допомогу".

* Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

* Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

* З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Читайте також: Скачать книгу грибы
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Звинувачені у Росії в ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ