Головне управління Міндоходів у Тернопільській області: Нотаріальне посвідчення цивільно-правових угод: чи платити за нього держмито?

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області: Нотаріальне посвідчення цивільно-правових угод: чи платити за нього держмито?

03.10.13 18:33 0 1012
Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 р. № 7-93 «Про державне мито», а порядок його обчислення та сплати – наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. № 811 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита».
Державне мито за нотаріальні дії, документи й послуги справляється державними нотаріальними конторами i виконкомами сільських, селищних, міських рад, на території яких немає нотаріальних контор (п. 3 ст. 2 вищезгаданого Декрету).
Відповідно до ст. 31 Закону України від 02.09.1990 року № 3425-ХІІ «Про нотаріат» приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою. Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дії, провадиться за домовленістю сторін.
Разом з цим, розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії (п. 1 Указу Президента України від 10.07.1998 р. № 762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій»).
Перелік найменувань документів і дій, за які сплачується державне мито та розмір ставок державного мита визначено статтями 2 - 3 Декрету.
Враховуючи викладене, приватні нотаріуси не справляють державне мито за вчинення нотаріальних дій щодо посвідчення цивільно-правових угод, а справляють плату, яка не може бути меншою від розміру ставок державного мита для державних нотаріусів за аналогічні нотаріальні дії згідно Декрету.

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Головного управління ...
Наступна новина: Директор «Шеврону» в ...

КОМЕНТАРІ