З видобутком сланцевого газу Україна отримає важливі стратегічні вигоди - Гжегож Питель

З видобутком сланцевого газу Україна отримає важливі стратегічні вигоди - Гжегож Питель

03.10.13 15:11 0 901
Видобуток сланцевого газу змінить конфігурацію зовнішніх відносин України та вплине на її внутрішньоекономічний розвиток. Про це в ефірі телеканалу БТБ сказав експерт із енергетичних питань «Інституту Собеського» (Польща) Гжегож Питель.
Видобуток власного сланцевого газу експерт називає важливою стратегічною вигодою. Крім того, що країна збільшує свою енергетичну незалежність, вона має можливість не сплачувати мільярди доларів за кордон за енергоносії, а інвестувати їх у власну економіку. Наводячи за приклад Туреччину, яка так само купує багато газу і нафти за кордоном, Питель зазначив: «Туреччина імпортує близько 45-46 млрд куб. м палива щороку. Якщо ми помножимо їх на, скажімо, 300 доларів, - отримаємо суму у понад 12 млрд дол. за рік. Це кошти, які сплачує турецька економіка за кордон. У цей час, якщо ми зможемо залишити ці гроші всередині країни, реінвестувати їх, змусити циркулювати, вони додаватимуть приблизно 60-70 млрд дол. до ВВП Туреччини щороку».
Після отримання газової незалежності ,- продовжив Питель, - Туреччину чи Україну очікують два наслідки: «В першу чергу, Росія втратить свій вплив, тому що ці дві країни більше не потребуватимуть постачань ресурсу. Другим наслідком є величезні балансові надходження. Так, якщо Україна має заплатити Росії великі суми, то, звичайно це позитивно вплине на економіку останньої, її індустріальну та політичну силу. Але з іншого боку, це послаблює позиції України та Туреччини. Отже, з різних точок зору, сланцевий газ однозначно змінить правила гри і вплине як на економічний, так і стратегічний ландшафт», - вважає експерт.
Він також переконаний, що екологічні ризики видобутку сланцевого газу нічим не відрізняються від видобутку іншого виду палива, які людство практикує тривалий час.
«Cпеціалісти у галузі нафти та газу розуміють, що процеси фрекінгу та буріння відбуваються вже понад 50 років. Ми говоримо про 2-3 млн свердловин, пробурених завдяки фрекінгу. Тож, ми розуміємо процес, а відтак можемо боротися з ризиками… Є всі передумови, щоб говорити про те, що процес буде безпечнішим», - підсумував він.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фракція ВО «Свобода» у ...
Наступна новина: Начальник ДПІ у м. ...

КОМЕНТАРІ