В Житомирській області щорічне охоплення дитячого населення обов’язковими профілактичними оглядами складає не менше ніж 99%

В Житомирській області щорічне охоплення дитячого населення обов’язковими профілактичними оглядами складає не менше ніж 99%

04.10.13 12:22 0 878
Обов’язкові щорічні профілактичні медичні огляди школярів в області проводяться відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» та наказу департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів у Житомирській області».

Проведення обов’язкових щорічних профілактичних медичних оглядів школярів забезпечується усією мережею лікувально-профілактичних закладів області.

У районах області відповідно до графіків, затверджених наказами закладів, профілактичні огляди дітей проводяться на базі лікувально-профілактичних закладів. Діти, які проживають у віддалених населених пунктах, оглядаються під час виїздів у сільську місцевість.

Профогляд дітей шкільного віку проводиться у присутності батьків або їх законних представників. При відсутності батьків профогляд проводиться за наявності письмової згоди батьків або законних представників дитини.

При проведенні медичних оглядів школярів забезпечується дотримання санітарно-епідеміологічних норм, відповідний температурний режим, освітлення, окремі кімнати для лікарів, окрема кімната для забору аналізів крові, сечі тощо. Для проведення профогляду школярів забезпечується використання необхідної апаратури та приладдя (ростомір, ваги медичні, плантограф, таблиці для перевірки зору, апарат ЕКГ, спирометр тощо). Медичними працівниками виконуються вимоги щодо забезпечення конфіденційності, дотримання деонтологічних аспектів.

Обов’язково при профоглядах дітей проводиться скринінг на предмет виявлення інфекційних та паразитарних захворювань (педикульоз, короста тощо).

З педагогічним персоналом загальноосвітніх навчальних закладів проводиться інформаційна робота щодо питань загрозометричного контролю за станом здоров’я учнів та порядку дій у разі виникнення хворобливих станів. В обов’язковому порядку при профілактичних оглядах школярів проводиться проба Руф’є. По закінченню профогляду дитини батькам або її законним представникам надається довідка за формою № 086/о для передання її в загальноосвітній навчальний заклад, де дитина навчається.

Під час профілактичного медичного огляду дітей шкільного віку також проводиться опитування учнів загальноосвітніх навчальних закладів, їхніх батьків або законних представників дитини щодо виявлення факторів ризику (алкогольних, наркотичних проблем тощо) та інформування батьків з питань запобігання вживанню спиртних напоїв та наркотичних засобів дітьми та підлітками із заповненням форми первинної облікової документації № 082/о (карти профілактичної роботи з учнями загальноосвітніх навчальних закладів, їхніми батьками або законними представниками дітей щодо виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем).

Обов’язкові профілактичні медичні огляди дітей шкільного віку розпочались в області з початку календарного року та проводяться по теперішній час.

Станом на 30.09.2013 року в області оглянуто 112198 школярів, всього підлягало профілактичним оглядам 121427, відсоток оглянутих складає 92,4.

На базі закладів охорони здоров’я оглянуто 68539 школярів, що складає 61,1%, на базі закладів освіти - 43659 школярів, що складає 38,9%.

Оглянуті діти розподілені за групами здоров’я: І група - 32,5%; ІІ – 50,1%; ІІІ – 15,1%; ІV -2,1%, V- 0,2%.

Визначені групи по фізкультурі: основна – 46%; підготовча – 21,3%; спеціальна – 32,2%; тимчасово звільнені – 0,5%.

Про доступність і профілактичну спрямованість діяльності педіатричної служби області свідчить щорічне охоплення дитячого населення обов’язковими профілактичними оглядами, яке складає не менше ніж 99% дітей за даними річних статистичних звітів. Присутність батьків при проведенні профілактичних оглядах дитини дає їм можливість розуміти, які проблеми є у дитини, як слід опікуватись дитиною, харчувати її та оздоровлювати.

У разі необхідності уточнення діагнозу, який встановлено при обов’язковому профілактичному медичному огляді, діти направляються на консультацію до спеціалістів обласної дитячої лікарні чи інших закладів третього рівня, а при необхідності - четвертого рівня надання медичної допомоги.

Питання проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів дитячого населення, зокрема учнів загальноосвітніх навчальних закладів, перебуває на постійному контролі департаменту охорони здоров\'я облдержадміністрації та лікувально-профілактичних закладів області.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ситуацію навколо ТВЦ ...
Наступна новина: 65 депутатів Львівської ...

КОМЕНТАРІ