ГУ Міндоходів у Тернопільській області: Додаткова угода до іпотечного договору: як платити державне мито

ГУ Міндоходів у Тернопільській області: Додаткова угода до іпотечного договору: як платити державне мито

04.10.13 13:44 0 1179
Відповідно до ст. 3 Закону України від 05.06.2003 р. № 898-IV «Про іпотеку» іпотечний договір, предметом іпотеки за яким є майнові права на об’єкт незавершеного будівництва, посвідчується нотаріусом на підставі документів, що підтверджують майнові права на цей об’єкт.
Згідно зі ст. 55 Закону України від 02.09.1993 р. «Про нотаріат» посвідчення правочинів щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, а також правочинів щодо відчуження, застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.
Підпунктом «ф» п. 3 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 р. №7-93 «Про державне мито» визначено, що за нотаріальне посвідчення іпотечних договорів, а також за посвідчення договорів відступлення права вимоги за іпотечними договорами державне мито справляється в розмірі 0,01 відсотка вартості предмета іпотеки, зазначеної в іпотечному договорі.
Зміни і доповнення до іпотечних договорів підлягають нотаріальному посвідченню.
Відповідно до п. 9 глави 1 розділу V наказу Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. № 811 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита» посвідчення іпотечних договорів, а також за посвідчення договорів про відступлення права вимоги за іпотечними договорами, про продовження строку дії раніше укладеного договору або збільшення початкової суми договору державне мито обчислюється і справляється виходячи з оцінки нездійснених прав і невиконаних обов’язків або суми, на яку збільшується сума раніше укладених договорів.
Отже, при нотаріальному посвідченні додаткової угоди до іпотечного договору, в зв’язку із зміною лише терміну дії договору та/або валюти договору, державне мито справляється в розмірі 0,01 відсотка виходячи з оцінки нездійснених прав і невиконаних обов’язків або суми, на яку збільшується сума раніше укладених договорів.

Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ДПІ у Галицькому районі ...
Наступна новина: Науковці ХНУВС вивчають ...

КОМЕНТАРІ