В Закарпатській області за добу чотири пожежі виникли через причини, пов’язані з похолоданням

В Закарпатській області за добу чотири пожежі виникли через причини, пов’язані з похолоданням

05.10.13 10:02 0 1054
Осінь – нелегка пора для служби «101». І це не дивно. Адже щорічно з приходом осінньо-зимового періоду значно збільшується кількість пожеж. При цьому переважна кількість загорань відбувається в житловому секторі.

Основними причинами пожеж у цей період стають порушення вимог пожежної безпеки під час монтажу й експлуатації пічного опалення, електронагрівальних та газових приладів.

У літні місяці було вдосталь часу в населення для належної підготовки до опалювального осінньо-зимового сезону. Проте деякі громадяни проігнорували це питання. Наслідки такої необачності не забарилися.

Так, упродовж останньої доби, на території області виникло сім пожеж, де три стали наслідком несправного пічного опалення і одна через коротке замикання електромережі. До слова, усі чотири випадки 3 жовтня сталися на території Іршавського району. У селі Білки та місті Іршава до появи вогню в житлових будинках призвело неправильне влаштування димарів. А в населеному пункті Ільниця господарі ледве не позбулися оселі через коротке замкнення електромережі. Також через димар о 16:07 виникла пожежа в літній кухні і в селі Кушниця. Наслідком пожеж стали знищені та пошкоджені стихією покриття та перекриття будинків, а також різний домашній крам. Усього прямі матеріальні збитки орієнтовно становлять близько 26 тисяч гривень.

Однак, якби не професійні дії вогнеборці, то втрати для господарів були б набагато відчутнішими, адже в Іршаві, Кушниці та Ільниці для житлових будинків існувала реальна загроза знищення їх вогнем. Усього чергові варти 5-ї Державної пожежно-рятувальної частини (м. Іршава) та 12-го Державного пожежно-рятувального пункту (с. Довге), які упродовж з шостої ранку до восьмої вечора виїздили на приборкання стихії, врятували майна на 135 тисяч гривень.

З огляду на такий стан справ та із настанням холодної пори року, Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз закликає громадян звернути свою увагу на стан опалювальних та електричних систем.

Опалювальні пристрої, котельні та печі повинні відповідати нормам пожежної безпеки і перед початком осінньо-зимового сезону мають бути старанно перевірені та відремонтовані. Несправні опалювальні прилади не повинні допускатися до експлуатації. Очищення димоходів та печей від сажі слід проводити перед початком, а також упродовж усього опалювального сезону, а саме: опалювальних печей періодичної дії на рідкому і твердому паливі – не рідше одного разу на три місяці; печей та осередків вогню безперервної дії – не рідше одного разу на два місяці; кухонних плит і кип`ятильників – щотижня.

Під час експлуатації пічного опалення неприпустимо залишати печі без догляду або доручати його малолітнім дітям; користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини; розміщати паливо та інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором; зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев`яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали; застосовувати для розпалювання легкозаймисті та горючі рідини; прокладати димоходи по горючих основах, та інше, що порушує правила пожежної безпеки.

Щоб попередити виникнення пожежі через електричні причини необхідно: довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з’єднань. Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Перед тим, як вийти з приміщення, треба повимикати все електрообладнання з розеток. Не можна користуватися несправними та нестандартними електронагрівальними приладами. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

Якщо всі громадяни будуть дотримуватись цих норм і правил, кількість пожеж та надзвичайних ситуацій значно зменшиться, а відтак зменшиться кількість жертв і втрат, яким можна запобігти. Хотілося б вірити: більшість громадян так і робитимуть – з повагою ставитимуться як до власного життя і майна, так і до своїх сусідів.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: 390 аптечних закладів ...

КОМЕНТАРІ