У Рівненській області рятувальники вдосконалювали майстерність на обласних командних змаганнях з газодимозахисної служби

У Рівненській області рятувальники вдосконалювали майстерність на обласних командних змаганнях з газодимозахисної служби

05.10.13 08:28 0 874
Під час гасіння пожеж, неодноразово виникають ситуації, коли вогнеборцям доводиться працювати у приміщеннях будівель з високою температурою або у підвалах зі складним плануванням. За таких умов вогнеборці при гасінні пожеж, рятуванні або евакуації людей, чи матеріальних цінностей, тривалий час перебувають у середовищі непридатному для дихання. Для ефективної роботи у складних умовах в підрозділах пожежно-рятувальної служби діють ланки газодимозахисної служби.

Саме завдяки їх роботі у нашій області з початку 2013 року врятовано більше 20 громадян та успішно ліквідовано сотні пожеж. Поєднання згаданої специфічної роботи вогнеборців та спорту вилилося у традиційні змагання ланок газодимозахисної служби.

04 жовтня на спортивному комплексі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Рівненщині пройшли обласні комадні змагання газодимозахисної служби. У яких прийняли участь 27 команд з пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС області. Варто відмітити, що усім учасникам практично щодня доводиться мати справу з роботою в задимлених приміщеннях.

Проводилися змагання у трьох видах вправ. Під час першої, рятувальники на швидкість одягали індивідуальні засоби органів дихання та зору і приводили їх у бойову готовність. Друга вправа передбачала пошук умовного потерпілого у задимленому приміщенні та його евакуацію на свіже повітря. Дана вправа виявилася найскладнішою, адже ланка ГДЗС складається з командира - офіцера або прапорщика та двох найбільш підготовлених пожежних, які йдуть в непридатне для дихання середовище по тросовій зв'язці і окрім бойового спорядження рятувальника, вага якого близько 20 кілограмів, додатково мають при собі засоби зв'язку та освітлення. Третя вправа передбачала оперативне розгортання особового складу ланки газодимозахисників від пожежної автоцистерни з подачею водяного ствола на осередок умовної пожежі.

У ході чесного суперництва визначалася індивідуальна майстерність кожного вогнеборця, що є запорукою чіткої і злагодженої дії всієї пожежної команди. У випадку чиєїсь помилки судді нараховували додаткові штрафні бали. Успіх команди залежав від спільної дії всіх учасників та уміння правильно й рішуче діяти в нестандартній ситуації. Усі етапи змагань дали можливість перевірити рятувальників-газодимозахисників на витривалість, спритність та швидкість.

Проте усі учасники з поставленними завданнями впоралися, адже дані випробування є повсякденною роботою працівників пожежно-рятувальної служби.

Як зазначив головний суддя змагань - заступник начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області полковник служби цивільного захисту Ігор Михальчук: - «Ідея проведення змагань виникла не випадково, – адже рятувальники здобувають знання, формують уміння та навички на заняттях, а от порівняти свої можливості, самостійно побачити власні недоліки, можна лише реально змагаючись у наближених до бойових умовах зі своїми товаришами із інших підрозділів. Тому ми вважаємо, що мета змагань – удосконалення практичної підготовки особового складу при роботі в апаратах для захисту органів дихання в екстремальних умовах – досягнута».

Щодо переможців, то найспритнішими виявилися газодимозахисники наступних пожежно-рятувальних підрозділів: перше місце виборола команда вогнеборців пожежно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення, а друге та третє місця зайняли бійці 20-ї та 21-ї частин з охорони ПАТ «Рівнеазот».

Всі переможці отримали почесні грамоти за підписом начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Рівненській області генерал-майора служби цивільного захисту Володимира Оглоблі та цінні подарунки, які в урочистій атмосфері вручив головний суддя змагань.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Міліціонери нагадують: ...

КОМЕНТАРІ