В Тернополі інформація до Міжнародного дня людей похилого віку

В Тернополі інформація до Міжнародного дня людей похилого віку

05.10.13 08:43 0 875
В м. Тернополі проживає близько 30 тис. осіб похилого віку. Особи старші 70 років – 12,5 тис., з них 4,5 тис. – чоловіки, 8 тис. – жінки.

Одним із закладів, які забезпечують соціальне обслуговування та надання соціальних послуг літнім тернополянам є Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг). В складі територіального центру функціонують відділення соціальної допомоги вдома, організації надання грошової та натуральної допомоги, соціально-побутової адаптації та соціально-медичних послуг.

Відділення соціальної допомоги вдома забезпечує соціальне обслуговування в домашніх умовах 1100 одиноких громадян похилого віку та інвалідів із зниженою руховою активністю та здатністю до самообслуговування. Підопічні відділення отримують більше 30 видів соціальних послуг (придбання та доставка продуктів харчування та промислових товарів з магазину та ринку, придбання ліків з аптеки, оплата комунальних платежів, оформлення субсидій, допомога в прибиранні помешкань підопічних, приготуванні їжі та ін.). На обслуговуванні у відділення перебувають 17 осіб, яким виповнилося 90 років.

Відділення соціально-побутової адаптації здійснює діяльність спрямовану на підтримання соціальної активності пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадян, адаптації їх до життя у суспільстві У відділенні створені умови для спілкування, читання преси, роботи клубів за інтересами з числа людей похилого віку та інвалідів. Психолог забезпечує надання консультацій з питань психічного здоров'я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем.

Пенсіонерам міста надаються безкоштовні перукарські послуги. Одинокі непрацездатні громадян, які є на обліку в територіальному центрі отримують безкоштовні послуги по ремонту одягу та дрібному ремонту помешкань.

Благодійна їдальня, яка фінансується за кошти міського бюджету, організовує одноразове гаряче харчування одиноких малозабезпечених громадян та інвалідів. Щоденно безкоштовні гарячі обіди в приміщенні їдальні отримують 50 чоловік.

Відділення соціально-медичних послуг створено для осіб похилого віку та інвалідів з метою їх оздоровлення, запобігання виникненню та розвитку розладів здоров’я, підтримки їх життєдіяльності, сприяння активному довголіттю.

Підопічні відділення мають можливість скористатися консультацією лікаря-терапевта, пройти курс оздоровлення: фіто- та аромотерапії, інгаляції, лікувальної фізкультури, масажу, оздоровлення в «соляній кімнаті», займатися в групі «Здоров’я».

Відділення організації надання адресної грошової та натуральної допомоги здійснює заходи з надання матеріальної допомоги соціально вразливим категоріям населення.

З коштів міського бюджету надається грошова допомога мешканцям міста, які перебувають у складних життєвих обставинах. Протягом 2013 року грошова допомога надана 1480 особам (з них близько 350 особи похилого віку), на загальну суму 852,9 тис. грн.

Адресна безготівкова допомога для відшкодування вартості житлово-комунальних послуг в межах норм споживання на 50 відсотків протягом 2013 року надана 425 мешканцям міста.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ