390 аптечних закладів Тернопільщини задіяні у пілотному проекті по гіпертонії

390 аптечних закладів Тернопільщини задіяні у пілотному проекті по гіпертонії

05.10.13 10:02 0 1136
“В нашій області близько 282 тисяч хворих на гіпертонічну хворобу, що становить 26,2% населення, в тому числі у сільській місцевості – 58,4%”. Про це повідомила на колегії в Тернопільській університетській лікарні головний спеціаліст – терапевт департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лариса Матюк.

З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України у сфері охорони здоров'я, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», на Тернопільщині з 1 червня 2012 року реалізується пілотний проект стосовно запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонією.

Метою пілотного проекту є підвищення доступності до лікування осіб з гіпертонічною хворобою, особливо серед соціально незахищених верств населення, вчасне виявлення пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском для попередження таких наслідків, як інсульти та інфаркти, що дають великий відсоток смертності та інвалідності, а також збільшення кількості хворих, які лікуються регулярно та ефективно.

У цьому році – продовжила головний терапевт ДОЗ ТОДА Лариса Маюк - на область виділено 4 347 400 грн, з яких на даний час по субвенціях отримано 2 875 800 грн. За час дії пілотного проекту хворим виписано близько 600 тисяч рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, в тому числі в 2013 році – 260 тисяч, відшкодовано близько 740 тисяч гривень, що становить 25,7%.

На Тернопільщині у проекті задіяні 390 аптечних закладів, що становить 78 % від усіх аптечних закладів, 90 з них знаходяться у сільській місцевості.

Окрім цього, проект удосконалюється. Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 р. № 554 «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» визначено групу препаратів, вартість яких буде відшкодовуватись до 90%, до переліку лікарських засобів внесено також і комбіновані препарати.

Основними завданнями на цьому етапі реалізації пілотного проекту, за словами Лариси Михайлівни, є щоденна клопітка робота медичних працівників з населенням щодо виявлення хворих з підвищеним тиском, необхідності щоденного та регулярного прийому препаратів, які знижують та підтримують на належному рівні артеріальний тиск, та які можна отримати за рецептом лікаря зі знижкою вартості до 50%, 90%, а деякі – безкоштовно. Важливим є подальше розширення мережі аптечних закладів, що задіяні у пілотному проекті, особливо приватної форми власності, а також наявність гіпотензивних препаратів, що задіяні у проекті, на ФАПах та амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини, особливо у віддалених куточках області, з метою доступності лікування хворих.

Проте, успішним проект може бути тільки тоді, коли кожен хворий буде нести відповідальність за своє здоров’я, виконуючи рекомендації та призначення лікаря.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Для сплати єдиного ...

КОМЕНТАРІ