Місячник легалізації трудових відносин проведено на Рівненщині

Місячник легалізації трудових відносин проведено на Рівненщині

05.10.13 13:00 0 921
На виконання протокольних доручень Міністра соціальної політики України Н. Королевської від 02.07.2013 № 481/0/22-13, Державного центру зайнятості від 20 серпня 2013 року та з метою посилення роботи щодо легалізації трудових відносин, Рівненською обласною службою зайнятості у вересні поточного року проведено місячник спільних заходів, присвячених легалізації трудових відносин та забезпечення прав застрахованих осіб на ринку праці. У рамках Місячника служба зайнятості Рівненщини разом з місцевими органами влади та соціальними партнерами активно проводила широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу з роботодавцями та населенням щодо важливості легалізації трудових відносин.

Базовими центрами зайнятості проведено 7 Днів відкритих дверей, 7 засідань круглих столів та 14 робочих зустрічей за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів, соціальних партнерів, роботодавців, ЗМІ, на яких порушувались питання нелегальної зайнятості громадян.

Значна увага питанням легалізації тіньової зайнятості приділялася під час проведення інформаційних семінарів для безробітних та роботодавців. Так, протягом вересня спеціалістами служби зайнятості області проведено 68 таких семінарів.

Під час заходів учасники обговорювали актуальні питання з легалізації праці. Фахівці центру зайнятості наводили приклади з практичної роботи щодо використання роботодавцями робочої сили без легального оформлення трудових відносин та негативних наслідків такого незаконного явища. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на гідні умови праці та відпочинку, матеріального забезпечення у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, настання безробіття, зменшення майбутніх пенсійних виплат. І це далеко не все, чого позбавляється найманий працівник, котрий погоджується на неофіційне працевлаштування та зарплату «у конверті». Такий працівник з власної волі позбавляє себе права вимагати від роботодавця забезпечення належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлений державою, на повагу і захист своєї гідності та прав. Якщо людина, яка працювала неофіційно, зареєструється як безробітна, виплата допомоги по безробіттю їй буде у мінімальному розмірі, а у деяких випадках її взагалі не буде. Тільки офіційно оформлена робота є гарантією отримання соціальних страхових виплат.

Для роботодавця використання нелегальних працівників теж небезпечне. Адже він не може вимагати від працівника виконання роботи належним чином, підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку, не може покласти на нього повну або часткову матеріальну відповідальність. Лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами.

Окрім того, виведення з «тіні» зайнятості і заробітної плати, легалізація трудових відносин роботодавців і найманих працівників, сплата податків і відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування суттєво вплине на майбутню долю працівника.

З метою забезпечення офіційного оформлення трудових відносин, відповідно до чинного законодавства, базовими центрами зайнятості області у вересні 2013 року зареєстровано 880 трудових договорів між працівниками та фізичними особами, які використовують найману працю, що на 23 більше ніж за аналогічний період минулого року.

За направленням служби зайнятості з компенсацією роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом травня-вересня працевлаштовано 146 зареєстрованих безробітних на нові робочі місця.

Питання легалізації трудових відносин широко висвітлюються у регіональній та місцевій пресі, в ефірі радіомовлення та телебачення. У вересневій газеті «Вісник служби зайнятості» розміщено тематичну підбірку матеріалів «Легалізація робочих місць – шлях до стабільності». На каналі РТБ Рівненської державної обласної телерадіокомпанії транслювалась телепередача «Телевісник служби зайнятості» про круглий стіл у Рівненському міському центрі зайнятості з роботодавцями щодо питань використання найманої праці та оформлення трудових відносин. На web-сторінці Рівненської ОСЗ систематично друкуються матеріали про послуги служби зайнятості, працевлаштування з легальним оформленням трудових відносин та гарантований соціальний захист працівників. Тільки у вересні з цієї тематики опубліковано 19 матеріалів.

Місячник на Рівненщині завершився, але активна робота з легалізації продовжується.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ