НБУ: Довіра до гривні зростає

НБУ: Довіра до гривні зростає

07.10.13 20:55 0 1460
У цьому році українці довірили банківській системі країни власних коштів більше, ніж у минулому. За 8 місяців поточного року загальний обсяг депозитів в банках зріс на 10,8%, або на 61 мільярд гривень. Це майже вдвічі більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, коли депозити банків зросли на 6,7%.
Варто відзначити гарну тенденцію для розвитку національної економіки та стабільності грошової одиниці країни – зростання загального обсягу депозитів переважно відбувається у гривні. За 8 місяці цього року депозити в гривні зросли на 62,2 мільярди гривень, або 19,5%. Тоді як депозити в іноземній валюті знизилися на 0,5%, або на 1,2 мільярди гривень. “Підвищення статусу гривні в якості засобу заощадження та дедоларизації економічних відносин в країні залишатимуться важливим пріоритетом в роботі Національного банку. Ті заходи, які вже вжиті в цьому напрямку, будуть діяти і в більш тривалій перспективі. Водночас привабливості депозитів у гривні сприятимуть багато чинників, оскільки відсоткові ставки за депозитами в гривні вищі, ніж за депозитами в іноземній валюті”, – відзначив начальник управління стратегії грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинський.
Довіру до гривні формує відповідна грошово-кредитна політика Національного банку України, яка спрямована на забезпечення стабільності національної валюти. Серед кроків останнього місяця можна згадати стимулювання банків до залучення коштів переважно в національній валюті, в тому числі вимога до банків підвищити обсяг резервування коштів за депозитами в іноземній валюті.
Отже, об’єми вкладень в банки, а отже і їх ресурсна база, зростає. А це, до речі, впливає на зниження вартості позичкових коштів, тобто зниження кредитних ставок по всій банківській системі. Є статистичне підтвердження: середньозважена відсоткова ставка за кредитами банків у національній валюті знизилась за 8 місяців поточного року з 17,6% до 15% річних. У Національному банку України кажуть, що і надалі будуть працювати над зниженням вартості ресурсів.
“Зростання депозитів в поточному році відбувається переважно за рахунок вкладів фізичних осіб, тобто можна говорити, що населення виступає партнером Національного банку в питаннях розвитку грошово-кредитного ринку та національної економіки. Це дуже приємний факт для нас”, – сказав начальник управління стратегії грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинський.
Відсоткові ставки за депозитами залишаються привабливими для заощадження. При цьому ставки за депозитами в гривні вищі, ніж за депозитами в іноземній валюті. Якщо середньозважена відсоткова ставка за депозитами в національній валюті складала у серпні місяці 9,8%, то за депозитами в іноземній валюті – всього 5,8%.
Отже, як свідчить статистика та тенденції, час вкладати гроші у стабільну гривню, довіра до якої укріплюється щомісяця.

Відео:
http://www.ex.ua/880041164502

Коментар начальника Управління стратегії грошово-кредитної політики Володимира Олександровича Лепушинського щодо депозитної бази банків та її структури
Головні причини збільшення депозитної бази банків з початку 2013 року? Структура депозитів?
0.00
В поточному році депозитна база банків зростає досить динамічно. За 8 місяців поточного року загальний обсяг депозитів в банках зріс на 61 млрд. гривень, або 10,8%, це суттєво більше, ніж у аналогічному періоді минулого року, коли депозити банків зросли 32,5 млрд. гривень, або 6,7%. Основними причинами цього виступають як зростання доходів населення, реальна заробітна плата за січень-липень зросла на 9,5%. Та відповідна грошово-кредитна політика Національного банку, спрямована на посилення довіри громадян до банківської системи. Особливо необхідно зупинитися на валютній структурі депозитів, зростання загального обсягу депозитів переважно відбувається у гривні, тобто депозити в гривні за цей період зросли на 62,2 млрд. гривень, або 19,5%. В той же час депозити в іноземній валюті за цей період знизилися на 0,5%, або 1,2 млрд. гривень. Це безпосередньо відобразилося на показнику дедоларизації депозитів, тобто відношення депозитів в іноземній валюті до загальних обсягів, і цей показник за 8 місяців цього року знизився 43,7 до 39,3%.
Які заходи вживає НБУ для дедоларизації економічних відносин?
0.50
Це є позитивна тенденція зниження доларизації пасивів банківської системи. Необхідно зазначити, що довіру до гривні стимулює відповідна грошово-кредитна політика Нацбанку, яка спрямована на забезпечення стабільності гривні. Так, відомо, що однією з основних умов для заощадження коштів на депозитних рахунках, є їх можливість забезпечення від інфляційного знецінення, така умова наразі виконана, індекс споживчих цін у річному вимірі його приріст з квітня 2012 року близький до нуля, а в серпні він становив мінус 0,4%. Варто згадати також і відповідну спрямованість послідовної політики Нацбанку на дедоларизацію економічних відносин в Україні, зокрема, в цьому аспекті можна виділити такі заходи, як стимулювання банків до залучення коштів переважно в національній валюті, на це спрямовується оптимізація механізму обов’язкового резервування коштів, тобто банки мають резервувати кошти за депозитами в іноземній валюті, і норматив такого резервування підвищується поступово Національним банком, водночас за коштами, залученими у гривні, зберігається нульова ставка резервування. Також варто згадати і ініціативу Національного банку, яка спрямована на посилення контролю за безумовним виконанням всіма суб’єктами господарювання норми законодавства по вираженню цін та тарифів виключно в національній грошовій одиниці України, тобто в гривні, в тому числі і у рекламі. Зростання ресурсної бази банків в поточному році сприяє зниженню вартості позичкових коштів. Середньозважена відсоткова ставка за кредитами банків знизилась за 8 місяців поточного року з 17,6% до 15% річних.
Хто більше сприяє збільшенню депозитої бази банків – населення чи підприємства?
2.06
Зростання депозитів в поточному році відбувається переважно за рахунок вкладів фізичних осіб, тобто можна говорити, що населення виступає партнером Національного банку в питаннях розвитку грошово-кредитного ринку та національної економіки. Це дуже приємний факт для Національного банку.
Які останні тенденції вересня?
2.17
Попередня статистика вересня свідчить про те, що позитивні тенденції щодо депозитів зберігаються. Депозити продовжують зростати і переважна частина депозитів залучається банками саме у гривні.
Чи до кінця року збережуться ці тенденції? Що буде впливати на поведінку населення?
2.25
Підвищення статусу гривні в якості засобу заощадження та дедоларизації економічних відносин в країні залишатимуться важливим пріоритетом в роботі Національного банку. Ті заходи, які вже вжиті в цьому напрямку, будуть діяти і в більш тривалій перспективі, тобто і в майбутньому, водночас привабливості депозитів у гривні сприятимуть також багато чинників, оскільки відсоткові ставки за депозитами в гривні вищі, ніж за депозитами в іноземній валюті.
Які сьогодні відсоткові ставки за депозитами?
2.44
Якщо середньозважена відсоткова ставка за депозитами в національній валюті складала у серпні місяці 9,7%, то за депозитами в іноземній валюті – 5,8%.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Головне управління ...
Наступна новина: Нобелівську премію з ...

КОМЕНТАРІ