В Чернівецькій області дотримання протипожежних правил – запорука вашої безпеки

В Чернівецькій області дотримання протипожежних правил – запорука вашої безпеки

08.10.13 09:17 0 842
З настанням осінньо-зимового періоду, збільшується ймовірність виникнення пожеж. На сьогоднішній день, в області виникло 487 пожеж. Майже 90 % з них виникли у житловому секторі. Основними причинами виникнення пожеж стають порушення правил пожежної безпеки при користуванні обігрівальними і газовими приладами, несправне пічне опалення, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок та необережне поводження з вогнем.

Потрібно пам’ятати і про те, що у осінньо-зимовий період зростає ймовірність отримати отруєння чадним газом, адже він з’являється всюди, де проходить процес горіння. Найбільша небезпека отруєння існує в приміщеннях, які опалюються автономно, за допомогою згорання вугілля та інших видів органічного палива. Чадний газ — безколірний газ, який немає запаху. Він особливо небезпечний, бо його неможливо відчути. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові і заміняє кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування. Ознаками та симптомами отруєння чадним газом є головний біль, нудота, відчувається задуха, м'язова слабість. Колір обличчя стає червоним. Слід пам’ятати, що тривала дія чадного газу може призвести до смерті.

Для обігрівання будинків люди інколи використовують саморобні електричні прилади, які є потужними струмоприймачами. Як наслідок електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження. Для того, щоб в оселі не виникало пожеж, дотримуйтеся правил безпеки під час користування електроприладами. Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади. Не торкайтеся мокрими руками та не витирайте вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу. Переважна кількість побутових електроприладів є переносними, і при цьому часто виникає пошкодження їх ізоляції. Також буває, що електричний дріт обірвався чи оголився. У таких випадках, в жодному разі не торкайся оголених місць, бо це може призвести до травми. Пам’ятайте, що використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними може призвести до пожежі.

При користуванні пічним опаленням також слід дотримуватися правил безпеки. Не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини. Не використовуйте для розпалення печей легкозаймисті речовини. Не можна залишати доглядати за пічним опаленням дітей. Забороняється розміщувати меблі ближче 1 метра до печі. Не залишайте поблизу легкозаймисті речі.

Управління ДСНС України у Чернівецькій області закликає громадян бути обережними і дотримуватись правил пожежної безпеки. Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні обігрівачів, газового і електричного обладнання та устаткування. Пам’ятайте, що ваше життя та здоров’я залежить від вас самих.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ