Юрій Сиротюк: «Приєднання України до «Океанського щита» стало черговим підтвердженням повної професійної непридатности команди «проффесіоналів»

Юрій Сиротюк: «Приєднання України до «Океанського щита» стало черговим підтвердженням повної професійної непридатности команди «проффесіоналів»

08.10.13 13:13 0 1076
Посилення боєздатности українських Збройних сил є одним із пріоритетів ВО «Свобода». Участь українських військових моряків у бойових завданнях із протидії піратству на морі є унікальною можливістю вдосконалення рівня боєздатности українських сил і засобів, є засобом підвищення авторитету України на міжнародній арені. Тому фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» підтримує приєднання України до операції «Океанський щит», тим паче, що українці неодноразово ставали жертвами піратів. Зокрема, з 2008 року в полоні піратів побувало близько 200 українців. Двоє українців загинули. Про це 8 жовтня 2013 року заявив заступник Голови Всеукраїнського об’єднання «Свобода», член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Сиротюк під час виступу з трибуни Верховної Ради України під час обговорення проєкту Закону про схвалення рішення Президента України про направлення національного контингенту для участі України в операції «Океанський Щит» та в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA».

Під час виступу Юрій Сиротюк також зазначив: «Зважаючи на те, що Україна на сьогодні є одним із найбільших постачальників екіпажів для торговельних суден (третя у світі) і, за оцінками експертів, до 10 % моряків світу є українцями, піратство є викликом і для української держави, обов’язок якої – захищати своїх громадян. Але, на жаль, навіть у цій шляхетній справі не обходиться без прикрих упущень і відвертого непрофесіоналізму нинішнього режиму. І історія із приєднанням України до «Океанського щита» стала черговим підтвердженням повної професійної непридатности команди так званих «проффесіоналів».

Нагадаю, що угоду про приєднання до операції було підписано ще у лютому цього року. І з того часу в уряду і президента не було часу підготувати необхідні документи для завершення процедури відправки українських військових на бойову службу. Минуло вже понад пів року, і лише коли фрегат «Сагайдачний» мав рушити у море, згадали що відсутні правові підстави для його походу. Тож спішно ми змушені були ратифікувати угоду, а сьогодні, навздогін фрегату, який вже два тижні, як у морі, ми розглядаємо президентське рішення. До того ж, до Верховної Ради було разом із законопроєктом подано не рішення Президента України у формі відповідного указу, а лише його проєкт.

Усе це говорить про відверте ігнорування президентом і урядом своїх обов'язків і змушує хвилюватися з приводу того, чи належно підготовлено і споряджено українських військових до походу і виконання бойових завдань. Чи не залишаться українські моряки і спецназівці сам на сам зі своїми проблемами в Індійському океані? Зрештою, яким чином буде забезпечено їхнє фінансування? Коли буде внесено відповідні зміни до державного б’юджету?

Також вважаю за потрібне привернути увагу до ще одного питання, пов'язаного із піратством. Адже останнім часом українські моряки стають жертвами нападів не біля східного, а біля західного узбережжя Африки. Зокрема, наприкінці минулого і поточного років було кілька нападів нігерійських піратів на судна із українцями у складі екіпажів. Тож необхідно ставити питання перед міжнародною спільнотою про посилення безпеки й у цьому регіоні».

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: До суду направлені ...

КОМЕНТАРІ