Казначейство Донецької області знову залишило шахтобудівників без зарплати. Заборгованість вже становить два місяці

Казначейство Донецької області знову залишило шахтобудівників без зарплати. Заборгованість вже становить два місяці

08.10.13 16:24 0 2804
Трудові колективи державних ПАТ « Донбасшахтобуд » , ДВАТ « Донецькшахтобуд » і Горлівського шахтовуглебудівного управління № 10 вже два місяці не можуть отримати заробітну плату. Заробіток шахтобудівників «завис» на рахунках казначейства Донецької області.
Про це повідомив голова Донецької шахтобудівної територіальної організації Укрвуглепрофспілки Володимир Лащенко.
« У територіальній організації профспілки є підтверджені Міністерством енергетики та вугільної промисловості України дані , що на рахунки обласного казначейства спрямовано понад 6 млн. гривень для виплати заробітної плати трудящим цих підприємств , але шахтобудівникам вони досі не перераховані . У казначействі « виправдовуються » відсутністю якогось міфічного підкріплення. Через бюрократичну тяганину страждають люди , які важкою працею заробили гроші , але при цьому не мають можливості отримати їх на руки » , - каже Володимир Лащенко.
Причому зростання заборгованості по зарплаті , звичайно ж , найсерйозніша проблема , але , на жаль , не єдина для цих шахтобудівних організацій . Через затримки з перерахуванням коштів зростають борги перед Пенсійним фондом України та фондами соціального страхування , а нараховуються цими структурами штрафи і пені вимивають обігові кошти , ставлять підприємства перед загрозою банкрутства .
Донецька шахтобудівних територіальна організація Укрвуглепрофспілки направила телеграму віце -прем'єр- міністру України Юрію Бойко , звернулася до міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому з проханням допомогти у вирішенні даної проблеми.
« У поточному році затримки з перерахуванням казначейством Донецької області коштів державного бюджету для шахтобудівників регіону стали системними і постійними . Люди вже доведені до відчаю і готові на самі крайні заходи » , - зазначає Володимир Лащенко.


Колектив ліквідованого Свердловського шахтопрохідницького управління з буріння стволів і свердловин рік не може отримати свою зарплату


Єдине в Україні підприємство з буріння свердловин великого діаметру ДВАТ « Свердловське шахтопрохідницьке управління з буріння стволів і свердловин » ліквідується , 2 серпня ц.р. керуючою компанією «Спецшахтобуріння » було видано відповідний наказ. Зараз йдуть ліквідаційні процеси , але заборгованість перед людьми по заробітній платі залишається непогашеною.
Як повідомив голова первинної профспілкової організації шахтопрохідницького управління Валентин Гончаров , борги по зарплаті накопичувалися більше року , трудящим виплачували всього по 200-300 гривень , щоб хоч якось зняти соціальну напругу . Заборгованість перед колективом у 126 осіб без обов'язкових відрахувань становить 2 млн. 600 тис. гривень ( практично річний заробіток !) , А з нарахуваннями - близько 8 млн. гривень , так як за період неплатежів накопичилися колосальні суми пені та штрафів перед Пенсійним фондом та фондами соціального страхування .
«На сьогоднішній день трудовий колектив налічує 48 осіб , з яких 8 в декретній відпустці. Інші працівники втомилися жити без зарплати і звільнилися , але також як і всі ми не отримали при догляді повний розрахунок , - розповідає Валентин Гончаров. - Великих замовлень у підприємства немає , відповідно і коштів для виплати боргів теж немає. Ситуацію могли б згладити 717 тис. гривень , які Свердловському ШПУ за виконані обсяги робіт заборгувало держпідприємство « Луганськвугілля» , але вже більше півроку ми їх не можемо отримати , навіть незважаючи на запевнення першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Поповича про виділення грошей до Дня шахтаря » .
З 1 жовтня по 1 листопада трудовий колектив ДВАТ « Свердловське шахтопрохідницьке управління з буріння стволів і свердловин » оголосив про проведення серії акцій протесту. Першого числа на території підприємства вже пройшов мітинг працівників , наступна акція ( також біля будівлі ДВАТ ) відбудеться завтра , 9 жовтня. Якщо вимога шахтобудівників про погашення існуючих боргів не буде виконано , то колектив розгляне питання про проведення акції вже біля стін міськвиконкому м. Свердловськ , а після і у Луганської обласної державної адміністрації.
Також працівники Свердловського ШПУ мають намір звернутися за допомогою до прем'єр-міністра України Миколи Азарова.



Більш детально про ситуацію на вугільних підприємствах країни і роботі Укрвуглепрофспілки можна дізнатися на офіційному сайті Профспілки вугільників України - www.prupu.org .
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ