Буковина: «Лихі 90-ті залишилися в минулому» – начальник карного розшуку області

Буковина: «Лихі 90-ті залишилися в минулому» – начальник карного розшуку області

09.10.13 08:26 0 1055
Гість Чернівецького професійного медіа-клубу, начальник карного розшуку УМВС України в Чернівецькій області Руслан Домніцак впевнений, що розгулу злочинності в краї немає. Журналіст Володимир Драюк, який з 1992 по 2003 роки очолював СГЗ УМВС, з твердженням полковника Домніцака згоден.

«Лихі 90-ті залишилися в минулому» – начальник карного розшуку області

Підполковник міліції у відставці Драюк погодився з колегою попри те, що приніс на засідання медіа-клубу «чорний журнал» з майже півтисячею записів про скоєні на теренах нашої області злочини – і це лише за останній рік.

З огляду на неформальність зустрічі, статистику на підтвердження своїх слів обидва гостя представили мінімально. Однак під час розмови присутні журналісти дізналися в рази більше цікавої і корисної інформації, ніж під час офіційних прес-конференцій чи брифінгів. Шкода, що скористались такою можливістю одиниці.

Володимир Драюк, як журналіст, більше уваги приділив висвітленню інформації про скоєні злочини у ЗМІ. На його думку, в таких елементарних речах, як коректне використання термінології чи аналіз фактажу щодо певного злочину нинішні медіа допускають масу помилок. Чого вартий лише найпоширеніший приклад, коли визначення «пограбування» і «крадіжка» журналісти вживають як синоніми. Або коли повідомлення про два злочини, скоєних однією людиною в один і той самий день, у пресі з’являються як дві окремі новини. Кожне своє слово Володимир Драюк підкріплював фактами зі свого «чорного журналу», до яких він записує інформацію про злочини вже понад 15 років поспіль.

Руслан Домніцак зізнався, що постановка теми медіа-клубу – «Лихі 90-ті повертаються?» – зачепила його за живе. Він стверджує, що якби у 90-ті роки міліція висвітлювала всі скоєні злочини, то тепер журналістам здавалося б, що в кримінальному світі взагалі нічого не відбувається. Поза сумнівом, і тоді, і тепер є злочинці, але специфіка злочинів, а також їх обліку і висвітлення дуже змінилась.

Працівник Сектору громадських зв’язків УМВС Юлія Погорелова розповіла дещо більше про особливості підготовки «кримінальної хроніки» теперішнім ЦГЗ УМВС. Варто зазначити, що з твердженнями про необхідність дозованості інформації, коректності, етичності відносно свідків і потерпілих, ніхто не сперечався.

Проте набагато цікавішою для присутніх виявилась розшифровка стандартної фрази з офіційних повідомлень: «Вжитими заходами розшуку зловмисники затримані». Начальник карного розшуку Руслан Домніцак розповів присутнім про окремі, надзвичайно цікаві подробиці розкриття найрезонансніших злочинів, які стались останнім часом. Володимир Драюк чи не до кожної його розповіді відкривав «чорний журнал» і підтверджував, або уточнював інформацію.

На жаль для тих журналістів, хто не був присутнім на зустрічі, більшість оприлюдненої інформації має статус «не для друку». Проте готовність високопосадовців обласної міліції відверто обговорювати її з пресою свідчить, що обласна міліція справді взяла курс на відкритість перед суспільством.

Чернівецький професійний медіа-клуб дякує гостям, начальнику карного розшуку УМВС України в Чернівецькій області полковнику Руслану Домніцаку та керівнику СГЗ УМВС краю в 1992-2003 роках, підполковнику у відставці Володимиру Драюку за приємне спілкування на резонансну тему. ЧПМК також вдячний за сприяння у підготовці засідання начальнику Сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області майору Роману Мігоряну.

Інтернет видання «Місто Ч»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ