В Луцьку соціальний захист працюючих в шкідливих і важких умовах праці

В Луцьку соціальний захист працюючих в шкідливих і важких умовах праці

09.10.13 09:23 0 1010
У сучасних умовах неабиякого значення набуває атестація робочих місць за умовами праці. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 визначено Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці і Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці – це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності. Періодичність такої атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. Проводить атестацію комісія, яка утворюється за рішенням керівника.

Після проведення лабораторно-інструментальних досліджень комісія складає Карту умов праці на кожне робоче місце, яка включає оцінку всіх шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, гігієнічну оцінку, оцінку технічного та організаційного рівня.

На групу аналогічних робочих місць допускається заповнення однієї Карти, якщо умови і характер праці на цих робочих місцях аналогічні за всіма показниками умов праці, на яких проведена атестація. За результатами атестації визначаються термінові заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці, що не вимагають для їх розробки і впровадження участі сторонніх організацій і фахівців. Також вирішуються питання надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій. За результатами атестації видається наказ по підприємству, а витяги з наказу додаються до трудових книжок працівників. Матеріали атестації зберігаються 50 років.

Порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Посадовою інструкцією головного спеціаліста, експерта з умов праці відділу праці управління економіки Луцької міської ради визначені обов’язки, права та функції з питань соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах з шкідливими та важкими умовами праці та контролю за якістю проведення атестації робочих місць відповідно до підпункту 8, пункту б статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Контроль здійснюється шляхом проведення перевірок. За результатами проведених перевірок керівникам підприємств надається акт встановленої форми, в якому зазначаються виявлені порушення чинного законодавства щодо забезпечення прав на пільги та компенсації працюючим у шкідливих і важких умовах праці, надаються рекомендації із зазначенням термінів усунення виявлених порушень.

Завдяки проведеній роботі значно активізовано проведення атестації робочих місць на підприємствах, в установах та організаціях нашого міста. Так, за три квартали 2013 року проведено перевірки 34 суб’єктів господарювання, на яких налічувалось 62 робочих місця, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками № 1 та № 2. Загальна кількість робочих місць, що підлягали атестації на перевірених підприємствах, становила 423, із яких атестовано 301 або 71,2 відсотка.

Зовсім не розпочали роботу з питання проведення атестації робочих місць за умовами праці у ТзОВ «Бетон Брук Сервіс» (директор Стрихарчук С.С.), ТзОВ «Мальвіна» (директор Мосійчук В.В.). Таким чином, працівники, роботодавці яких уникають проведення атестації робочих місць, позбавлені пільг за умови праці.

За звітний період проведено 6 повторних перевірок з питань виконання рекомендацій та правильності проведення атестації, де керівниками дотримано вимоги нормативно-правових актів щодо проведення атестації та надання працівникам пільг та компенсацій за умови праці.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Громадяни можуть ...
Наступна новина: Річницю створення УПА у ...

КОМЕНТАРІ