У Миколаївському районі на Львівщині свободівці організували у школах уроки історії УПА

У Миколаївському районі на Львівщині свободівці організували у школах уроки історії УПА

09.10.13 13:50 0 1054
З нагоди 71-річчя створення УПА Миколаївська районна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" (Львівська область) розпочала у школах району проведення тематичних уроків. Ініціював захід депутат Миколаївської райради від ВО "Свобода", координатор проєкту "Історичні діялоги" Михайло Галущак. Уроки триватимуть впродовж тижня – з 7 по 11 жовтня 2013 року. Лекції читатиме історик і журналіст Ярослав Сватко. Перші уроки історії УПА відбулися у школах с. Бродки, с. Тростянець та у Миколаївській ЗОШ №1.

Під час уроків про Українську Повстанську Армію Ярослав Сватко розповів багато цікавих фактів, зокрема й таке: "…Коли воякові УПА Євгенові Горошку в одному із мордовських концтаборів розповіли, що один кримінальник побив митрополита Йосипа Сліпого, вояк взяв молоток і перебив цьому зеку коліна. За це він додатково отримав ще три роки, але після цього жоден кримінальник не насмілився зробити щось подібне на замовлення табірної адміністрації. Відтак, цей вчинок врятував для нас Йосипа Сліпого. Це той приклад, коли треба пожертвувати малим заради великого".

Вояки УПА продовжувала свою боротьбу і далеко поза часом існування своєї армії – у другій половині 1950-х років. Чого лише вартують повстання у совєцьких концтаборах 1953–54 років, які призвели до падіння ГУЛАГу, що стало початком кінця всієї совєцької системи. "Коли ми в 1990 році у Львові піднімали синьо-жовтий прапор та знімали пам'ятник Леніну, водночас це робили грузини в Тбілісі, литовці у Вільнюсі та инші народи. Ідеї ОУН про розпад Совєцького Союзу зсередини, проголошені 1943 року під час Конференції поневолених народів східної Європи та Азії, почали втілюватися в кінці 1980-х. У 1990 році кагебісти не могли перекреслити українську Незалежність, оскільки на поріг незалежности стали всі поневолені народи", – наголосив Ярослав Сватко.

За словами Михайла Галущака, кожного дня планується відвідати з лекцією три школи району. Особливо це важливо для виховного процесу у сільських школах, оскільки не завжди тут проводять подібні заходи. "Історія має великий виховний чинник. У юному та молодому віці важливо на палітру світогляду нанести правильні кольори, якими, вже у дорослому житті, ці діти і розмальовуватимуть наш навколишній світ", – зазначив свободівець.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Роман Навроцький: ...
Наступна новина: Одещина: Підприємців КП ...

КОМЕНТАРІ