Санітарно-епідеміологічна ситуація в місті Луцьку за 8 місяців поточного року

Санітарно-епідеміологічна ситуація в місті Луцьку за 8 місяців поточного року

09.10.13 13:50 0 1246
За цей період спостерігався підвищення захворюваності на вірусні гепатити. В першу чергу, вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, жовтяниця, хвороба брудних рук), якому характерна осінньо-зимова сезонність.

За 8 місяців поточного року зареєстровано 11 випадків захворювання на вірусний гепатит А (інтенсивний показник на 100 тисяч населення становить 4,70), за відповідний період 2012 року – 4 випадки (інтенсивний показник – 1,8).

На є реальна загроза заносу та поширення інфекції в організованих колективах, для прикладу, в дошкільних навчальних закладах та школах. Адже шляхами передачі збудника вірусного гепатиту А є: вода, харчові продукти, «брудні» руки та контактно-побутовий шлях (через предмети вжитку).

Аби не допустити спалахів захворювань на вірусний гепатит А, що виникають в результаті передачі збудника водним та харчовим шляхами, повинен бути систематичний контроль якості питної води та продуктів харчування, які споживає населення.

Так, за даними КП «Луцькводоканал» питна вода у місту Луцьку відповідає вимогам Державних санітарних правил і норм та придатна для споживання.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

- використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду;

- шахтні колодязі чистити, дезінфікувати, особливо навесні після паводків, повеней тощо;

- при виїздах на відпочинок для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води (краще бутильовану);

- перед споживанням овочі, фрукти та ягоди добре промити питною водою, для дітей – обробити окропом;

- суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

- при перебуванні в контакті з хворою людиною (інкубаційний період в середньому становить 15-45 днів) та при появі перших ознак захворювання (підвищення температури до 38,5 градусів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі, загальна слабкість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї, можливе свербіння шкіри, на третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору пива), на 3-10-й день поява жовтушності слизової оболонки м’якого піднебіння, склери очей, шкірних покривів, терміново звертатися до лікаря, не займатися самолікуванням.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

Луцьке міськрайонне управління головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби у Волинській області (725226)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Роман Навроцький: ...
Наступна новина: Одещина: Підприємців КП ...

КОМЕНТАРІ