Асоціація з ЄС сприятиме технологічному переозброєнню українського АПК - експерти

Асоціація з ЄС сприятиме технологічному переозброєнню українського АПК - експерти

09.10.13 13:12 0 859
З підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС українська зернова галузь може розраховувати не тільки на розширення ринків збуту, а й на приплив інвестицій, а отже отримати серйозний імпульс для розвитку технологій. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагрополітики Вадим Трюхан.
Фахівець Мінагрополітики вважає, що після укладання Угоди та квотування на поставки зерна до Європи, українські зернотрейдери отримають прозорість правил торгівлі, відсутність будь-яких технічних бар’єрів та антидемпінгових заходів.
«В зв’язку з укладанням Угоди з ЄС ми можемо вести мову про переозброєння галузі», - наголосив він і додав, що це дає шанс аграріям завдяки інвестиціям та кредитам отримати ліпшу техніку, покращити технології виробництва, логістику, отримати якісні добрива.
За його словами, в останні роки галузь демонструє швидке зростання, але потенціал виробництва і експорту українського збіжжя значно вищий.
За розрахунками начальника відділу АПК ДП «Укрзовнішінформ» Олександра Одосія, Україна спроможна наростити виробництво зерна втричі, тому вона так потребує інвестицій, зокрема в транспорту інфраструктуру – збільшення пропускних можливостей портів, збільшення вагонного парку зерновозів, а також будівництво нових елеваторів тощо.
Експерт переконаний, що висока якість українського зерна та порівняно невисокі ціни роблять його дуже конкурентним на ринках світу. «По якості зерна ми можемо конкурувати не тільки з європейським, а й американським, бразильським», - сказав Одосій і додав, що при високих стандартах якості зерна в Європі, Україна готова експортувати туди і пшеницю, і кукурудзу. Приміром, якісна українська кукурудза є найдешевшою в світі, тому експорт її буде тільки зростати. «Якщо ціна української кукурудзи - 190-200 дол. за тонну, то аналогічна американська кукурудза – 220-223 дол. за тонну», - порівняв експерт.
Він також додав, що перспективи є не тільки для зернових, а й для продуктів переробки, зокрема квота для наших сільгоспвиробників включає не тільки пшеницю, а й борошно, ціна якого майже в півтора рази вища за зерно.

Нагадуємо, України в 2013-14 маркетинговому році планує експортувати близько 30 млн тонн зерна.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області для ...
Наступна новина: ДПІ у Чернівцях: 842 ...

КОМЕНТАРІ