Аркадіуш Сарна: Зростання довіри українців до гривні - це об’єктивна тенденція

Аркадіуш Сарна: Зростання довіри українців до гривні - це об’єктивна тенденція

09.10.13 19:34 0 949
Експерт Центру східних досліджень (Польща) Аркадіуш Сарна вважає об’єктивною тенденцію збільшення гривневих вкладів на рахунках українських банків та в цілому збільшення обсягів депозитних ресурсів. В ексклюзивному коментарі каналу БТБ експерт зазначив, що це свідчить про зростання довіри населення до національної валюти та банківської системи, яка з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС стане ще міцнішою.
Він назвав зростання депозитів однозначно позитивним для економіки.
«Що стосується структури цих депозитів і того, що найбільше зростають депозити гривневі, - з одного боку, можна вважати ознакою великої довіри населення, компаній до національної валюти, а, з іншого, потрібно пам'ятати про заходи , які вживає уряд , Національний банк, щоб стимулювати гривневі депозити. … Нацбанк підняв рівень щодо обов'язкового резервування коштів в іноземній валюті для банків, що стимулює банки до того , щоб знижувати процентні ставки за валютними депозитами . Ця тенденція теж, можна сказати, відображена в статистиці як кроки, що вживаються, аби стимулювати дедоларизацію економіки , і що саме по собі є позитивним явищем», - зазначив експерт.
Він вважає успішною політику Нацбанку в напрямку дедоларизації економіки.
«Просто є об'єктивні причини для того , щоб люди несли гроші на депозити в національній валюті , які здаються зараз більш конкурентними для валютних . Статистика показує позитив, але з іншого боку , витоки цієї поведінки можна знайти в політиці Національного банку , політиці влади , які стимулюють дедоларизацію економіки», - заявив економіст .
Експерт переконаний, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС довіра до банківського сектора України зросте ще більше.
«Я очікую , що наприкінці року економіка запрацює більш швидкими темпами , ніж в останні місяці , і це буде теж стимулювати населення , економіку . Бізнес буде проявляти більше оптимізму. І це буде більш позитивно відбиватися на фінансовій статистиці», - прогнозує Сарна.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Головне управління ...

КОМЕНТАРІ