У МВС відбулася зустріч європейських експертів та вітчизняних правоохоронців

У МВС відбулася зустріч європейських експертів та вітчизняних правоохоронців

10.10.13 08:35 0 921
Під час зустрічі делегації Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (ЄКПТ) та МВС України обговорили питання дотримання прав людини в органах внутрішніх справ.

Начальник Управління зв’язків із громадськістю МВС Сергій Бурлаков ознайомив європейських експертів з тими змінами, що відбулися у вітчизняному законодавстві з моменту набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом.

– відомство працює за принципом «Людина понад усе!». Повага честі та гідності кожної особи, чітке дотримання прав і законних інтересів усіх членів суспільства виключно у правовому полі – це першочергові завдання, виконання яких керівництво Міністерства вимагає від працівників органів внутрішніх справ, – наголосив Сергій Бурлаков.

За його словами, новий КПК ефективно регулює процедуру отримання доказів сторонами під час судового розгляду, адже докази вважаються недопустимими, якщо вони були отримані, в результаті застосування тортур, жорстокого, нелюдського або принижуючого гідність поводження або загрози такого поводження. Неприпустимим також є отримання доказів з порушенням права людини на захист, а інститут слідчого судді дозволяє здійснювати контроль за досудовим розслідуванням.

Відомчою нормативною базою також передбачена обов’язкова видача Пам’ятки для затриманих осіб тим громадянам, які доставляються та поміщуються до кімнат для затриманих. У цьому документі викладені їх права, а також алгоритм дій у разі порушення конституційних прав у місцях обмеження волі.

Нововведенням, що випливає з вимог нового Кримінального процесуального кодексу, є обов’язкове інформування міліцією Центрів з надання безоплатної правової допомоги затриманим про факт доставляння та затримання громадянина. Виконання цього положення перебуває на жорсткому контролі керівництва МВС України.

Крім того, чергові частини обладнані системами відеоспостереження, аби не допустити випадків жорстокого поводження із затриманими та доставленими особами.

Сергій Бурлаков зазначив, що упродовж 2012-2013 років Міністерство активізувало роботу з проведення капітальних ремонтів та будівельних робіт у відомчих спецустановах. Вже у відповідність до норм приведено 332 з 1187 кімнат для затриманих. Також реалізується Програма будівництва, реконструкції, ремонту спеціальних установ міліції. Починаючи з 2006 року, вже збудовано 10 нових ізоляторів тимчасового тримання, у 107 – проведено масштабні реконструкції.

Під час візиту до України експерти ЄКПТ інспектуватимуть місця несвободи, у тому числі – і в органах внутрішніх справ.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Челленджер Ташкент. ...

КОМЕНТАРІ