Олександр Гончаров:

Олександр Гончаров: "Кількість заарештованих осіб знизилася на 41 відсоток"

10.10.13 08:45 0 907
Перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України поінформував делегацію Європейського комітету з питань запобігання катуванням про нововведення у Кримінальному процесуальному кодексі, які дозволяють ефективно захищати права і свободи громадян.

Керівник ГСУ МВС зазначив, що з початку року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано понад 1,1 млн. заяв і повідомлень про злочини. Щомісяця реєструється 132 тисячі правопорушень, або майже 4,4 тисячі – за добу.

За словами Олександра Гончарова, новий КПК реалізував у собі ряд прогресивних положень, спрямованих на забезпечення прав учасників кримінального процесу. У першу чергу це стосується реального забезпечення прав громадян шляхом закріплення принципу змагальності сторін, ефективного забезпечення права на захист і обов'язкової участі в судочинстві виключно професійного захисника – адвоката.

Крім того, було усунуто дублювання одних і тих же процесуальних дій, введений в кримінальне судочинство інститут угод. Мова йде про примирення між потерпілим і підозрюваним або обвинуваченим, а також про укладення угоди щодо визнання провини – між підозрюваним, обвинуваченим та прокурором. Це дозволило враховувати інтереси потерпілої сторони, а також зменшило застосування до громадян репресивних заходів кримінально-правового характеру.

За словами керівника ГСУ, з початку року до суду направлено близько 20 тисяч обвинувальних актів з угодами про примирення та визнання вини. Таким чином, угодою закінчується кожне шосте провадження від загальної кількості направлених до суду.

Крім того, застосовуються нові види запобіжних заходів – домашній арешт, особисте зобов'язання, особиста порука. Так, особисте зобов'язання обрано стосовно 27 тисяч підозрюваних, що становить майже дві третини від загальної кількості обраних запобіжних заходів. Домашній арешт був обраний щодо 4,4 тисяч підозрюваних, застава – стосовно 737 осіб, особиста порука – щодо майже 500 підозрюваних.

Як наслідок, суттєво зменшилася кількість випадків обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – подібних рішень стало на 41 відсоток менше, ніж у минулому році.

– Істотним кроком щодо забезпечення прав підозрюваного і обвинуваченого став порядок обрання запобіжного заходу – виключно слідчим суддею, з допомогою чого реалізується принцип розподілу судових повноважень, – підкреслив Олександр Гончаров.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Ірина Сех: ...

КОМЕНТАРІ