Закарпатська область: тактико-спеціальні навчання провели рятувальники на Воноградівщині, ліквідовуючи наслідки умовного паводку

Закарпатська область: тактико-спеціальні навчання провели рятувальники на Воноградівщині, ліквідовуючи наслідки умовного паводку

11.10.13 09:09 0 960
10 жовтня у селі Тросник Виноградівського району з ініціативи Управління ДСНС України у Закарпатській області пройшли тактико-спеціальні навчання органів і сил цивільного захисту, з метою перевірки готовності системи цивільного захисту області до дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У навчанні взяв участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.

Учасники тренувань, а це фактично всі служби життєзабезпечення регіону, які залучаються до ліквідації різного роду загроз, відпрацьовували взаємодію сил та засобів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міністерства оборони України, територіальних органів управління та формувань цивільного захисту при проведенні пошукових та аварійно-рятувальних робіт під час паводку.

Як показує ситуація із ліквідацією наслідків проходження паводків, проведення першочергових та рятувальних робіт припадає й на підрозділи Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, які також стали учасниками навчань.

«Усього у проведенні навчально-рятувальної операції взяло участь понад 150 чоловік особового складу та майже 40 одиниць спеціальної та аварійно-рятувальної техніки. Такі широкомасштабні навчання дають можливість відпрацьовувати механізми співпраці, спільних дій з іншими службами життєзабезпечення області, що залучаються у випадку виникнення паводкової ситуації, а також забезпечити взаємодію зведених загонів з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування під час аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт. Такі упереджувальні заходи насамперед корисні і тим, що теоретичним знанням потрібне постійне підкріплення практичними навичками, і тільки злагоджена співпраця всіх служб дасть змогу ліквідувати надзвичайні ситуації з мінімальними втратами для людей і суспільства», – прокоментував хід навчань начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Тактико-спеціальні навчання відбувалися в умовах, максимально наближених до реальних. За легендою навчань, у місцях проходження інтенсивних опадів та короткочасних злив утворився інтенсивний поверхневий стік з накопиченням його у низовині. Відбулося затоплення і підтоплення господарських об’єктів, споруд, суб’єктів господарювання та територій населених пунктів Королево, Теково, Сасово, Тросник Виноградівського району, а також порушено функціонування систем життєзабезпечення населення. На певних ділянках місцевості утворилися острівці на яких опинилися люди. Шляхи евакуації відсутні...

Під час навчань відпрацьовувалися: розгортання пересувного пункту Управління ДСНС України у Закарпатській області; рятування людей та тварин із затоплених територій за допомогою моторних човнів та гусеничного 17-тонного плаваючого транспортера ПТС-М (на воді транспортер рухається зі швидкістю в 11 км/год, на суші – розвиває швидкість до 40 км/год.); надання постраждалим медичної та психологічної допомоги; створення тимчасового мостового переходу з використанням комплекту ТММ-3М; організація підвезення питної води для місцевого населення, дезінфекція колодязів та інші невідкладні заходи.

Також рятувальники відкачували воду з затоплених територій за допомогою насосної станції та показали, як очищують забруднену воду, використовуючи військову фільтрувальну станцію.

Підсумовуючи цей масштабний захід, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида наголосив, що рятувальники досягли поставленої перед ними мети. Всі служби з поставленими завданнями впоралися. Для Закарпаття питання протипаводкового захисту населення – особливо актуальне, адже саме закарпатці неоднаразово потерпали від водної стихії.

Варто пригадати катастрофічні паводки 1998, 2001 років, коли водна стихія забрала не одне людське життя та завдала багатомільйонних збитків. Сильна вода прийшла в наш регіон і у 2008 та 2010, але, збитки, заподіяні водною стихією, суттєво зменшилися, а головне, не загинула жодна людина. Це стало можливим завдяки тому, що в області з року в рік постійно вживається комплекс заходів щодо можливого попередження, адекватного реагування на можливі надзвичайні ситуації, які пов’язані із паводками та суттєвої мінімізації збитків від наслідків цього природного лиха.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ