Ірина Сех: "Зміни до законодавства стосовно розподілу продукції необхідно внести до підписання відповідних угод"

Ірина Сех: "Зміни до законодавства стосовно розподілу продукції необхідно внести до підписання відповідних угод"

11.10.13 10:47 0 786
Законопроєкти, які пропонують частину коштів від частки держави у вартості продукції, виробленої відповідно до угод про розподіл продукції, передавати органам місцевого самоврядування, залишаться лише декларацією, якщо не внести зміни до закону "Про угоди про розподіл продукції". І дуже важливо зробити це до моменту підписання та реєстрації Угоди про розподіл продукції щодо ділянки Олеська та инших угод. Про це заявила народний депутат від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи законопроєкти № 3295 та № 3295-1, які внесли на розгляд Верховної Ради народні депутати Микола Рудьковський та Юрій Дерев'янко.

Як зазначила Ірина Сех, ці законопроєкти передбачають, що відсоток місцевих рад від частки держави у вартості продукції встановлює угода про розподіл продукції. До того ж, законопроєкт № 3295-1 (Ю.Дерев'янка) встановлює нижню межу: частка органів місцевого самоврядування має бути не меншою 10-ти відсотків від частки держави, з яких: 50% – обласній раді, 25% – районній раді, 25% – сільській (селищній) раді.

"Водночас кожен із цих законопроєктів залишиться лише красивою декларацією без внесення змін до закону "Про угоди про розподіл продукції", оскільки документи не зобов'язують сторони угоди включати до відповідних угод умови такого перерозподілу коштів та не передбачають визнання цих умов істотними, тобто обов'язковими", – зазначила народний депутат.

За словами свободівки, важливо внести ці зміни до моменту підписання та реєстрації Угоди про розподіл продукції щодо ділянки Олеська та инших угод.

"Згідно зі ст. 27 ЗУ "Про угоди про розподіл продукції", Держава гарантує, що до інвестора застосовуватиметься законодавство, чинне на момент укладання угоди, крім тих законів, які зменшують розмір податків та зборів чи скасовують їх. До інвесторів належить не тільки чужоземний інвестор, але і вітчизняний – ТзОВ "Надра Олеська", через яке держава і реалізує своє право на частку у виробленій продукції. Инакшими словами, якщо зміни до Б'юджетного кодексу, а головне до закону "Про угоди про розподіл продукції" буде ухвалено після укладення угоди, ТзОВ "Надра Олеська" як розпорядник державної частки матиме право ці зміни не застосовувати", – наголосила Ірина Сех.

Голова комітету пропонує взяти за основу законопроєкт народного депутата Юрія Дерев'янка, а ухвалювати його в цілому в комплексі зі змінами до закону "Про угоди про розподіл продукції". Депутат також вважає за необхідне зобов'язати уряд утриматися від підписання та реєстрації Угоди про розподіл продукції щодо ділянки Олеська до моменту набуття чинности зазначеного законопроєкту.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: А. Садовий: «В цьому ...

КОМЕНТАРІ