Ірина Сех: "Спрощення процедури фіксації меж прибережних захисних смуг – на користь довкіллю"

Ірина Сех: "Спрощення процедури фіксації меж прибережних захисних смуг – на користь довкіллю"

11.10.13 12:02 0 892
У законопроєкті про внесення змін до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду необхідно врегулювати процедуру фіксації меж прибережних захисних смуг за спрощеною процедурою та передбачити джерела фінансування цих робіт. Про це заявила народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех 10 жовтня 2013 року у своєму виступі на засіданні ВР під час розгляду проєкту Закону України про внесення змін до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду (реєстр. № 2183а).

Як зазначила Ірина Сех, метою законопроєкту є врегулювання проблем щодо встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів, а також уточнення та взаємоузгодження відповідних норм Земельного кодексу України та Водного кодексу України.

"За законодавством межі прибережних захисних смуг мають встановлювати за окремими проєктами землеустрою, що розробляються у порядку, передбаченому законом. Але на жаль, наразі немає закону, який би визначав порядок розроблення таких проєктів. Внаслідок цього, роботи з встановлення прибережних захисних смуг заблоковано. Окрім того, розроблення таких проєктів потребує чималих коштів. Водночас, ст. 88 Водного кодексу України та ст. 60 Земельного кодексу України чітко визначають межі прибережних захисних смуг для різних категорій водних об'єктів: від 25 метрів від урізу води у меженний період для малих річок до 100 метрів для великих. Для морів та лиманів ця межа становить 2 км. Законопроєкт пропонує внести зміни, які дозволяли б встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів без розроблення окремих проєктів землеустрою", – зазначила голова комітету.

За її словами, законопроєкт розширює перелік об'єктів, які належать до водного фонду (струмки, потічки, озера, лимани), що автоматично потребує створення прибережних захисних смуг і для них. Передбачається також, що в межах населених пунктів прибережні захисні смуги водних об'єктів встановлюватимуть за містобудівною документацією та документацією із землеустрою.

Як наголосила Ірина Сех, недоліком законопроєкту є неврегульованість процедури фіксації меж прибережних захисних смуг за спрощеною процедурою. Також не передбачено, хто та за які кошти має здійснювати ці роботи та встановлювати інформаційні знаки тощо.

Комітет запропонував затвердити за основу проєкт Закону про внесення змін до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду і врахувати зауваження при другому читанні. "Сподіваюся, що ухвалення цього законопроєкту дасть змогу врегулювати питання встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів, спростити процедуру їх закріплення на місцевості, що сприятиме покращенню стану довкілля", – наголосила Ірина Сех.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ