Близько 20 тисяч людей на Тернопільщині потребують паліативної та хоспісної допомоги

Близько 20 тисяч людей на Тернопільщині потребують паліативної та хоспісної допомоги

12.10.13 12:06 0 910
12 жовтня - Всесвітній День паліативної та хоспісної допомоги. В рамках відзначення цього дня, в прес-центрі Тернопільської облдержадміністрації відбулась прес-конференція за участю заступника директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідії Чайковської, головного спеціаліста-терапевта департаменту охорони здоров'я ТОДА Лариси Матюк, головного лікаря Тернопільської протитуберкульозної лікарні (с.Плотича) Андрія Паламарчука, начальника управління організації надання соціальних послуг департаменту Павла Кланца і представника духовенства, голова комісії Тернопільсько-Зборівської архієпархії у справах душпастирства охорони здоров’я отець Андрій Желіско.

Поняття “паліативної та хоспісної допомоги” не є новим. Історія закладів паліативної допомоги та хоспісів дуже давня. “Хоспіс” у перекладі з англійської – будинок для мандрівників.

У перекладі з латини слово «pallium» означає “покриття”, “покрив”. Тобто, мова йде про всебічну допомогу хворим, які страждають на прогресуючі захворювання на пізніх стадіях його розвитку.

Основними завданнями паліативної допомоги є забезпечення достойного завершення земного життя, знеболення та пом’якшення симптомів, що турбують хворого; підтримка у хворого прагненні до життя.

В сучасних реаліях паліативної медицини, - каже заступник директора департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідія Чайковська, - все більше уваги приділяється саме догляду, психологічній підтримці хворого та їх близьких, бо кожна людина заслуговує на те, щоб піти з життя гідно".

“З кожним роком збільшується кількість людей похилого віку, Тернопільщина не виняток. Наразі 125 тисяч людей, яким понад 70 років, близько 20 тисяч з них потребують паліативної та хоспісної допомоги.

Під час прес-конференції головний спеціаліст-терапевт департаменту охорони здоров'я ТОДА Лариса Матюк заявила, що попри те, що в області нема хоспісу, важко хворі не залишаються без медичного нагляду. Якісну медичну допомогу всі вони отримують у лікувально-профілактичних закладах області.

Зараз в Україні є близько 20 хоспісів та центрів паліативної допомоги, офіційними з них є тільки 12.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Сьогодні у Львові відбулась ...

КОМЕНТАРІ