Самоскиди. Класифікація, види, області застосування.

Самоскиди. Класифікація, види, області застосування.

15.10.13 08:36 0 3794
Самоскид являє собою вантажний саморозвантажний автомобіль, що складається з причепа (напівпричепа) і кузова бункерного типу. Розвантаження виконується за допомогою механічного нахилу (за допомогою гідравліки, телескопічних підйомників) або примусово за допомогою шнека. Самоскиди використовуються для перевезення таких вантажів, які можна вивантажувати за допомогою перекидання кузова. До речі производством cамосвальных кузовов займаються як іноземні так і вітчизняні компанії - наприклад "Завод Алеко". Вантажопідйомність самоскидів менше, ніж у вантажівок з нерухомою платформою, проте вони вигідні через скорочення часу, необхідного на розвантаження.

Класифікація самоскидів


За типом вивантаження: похила, примусова.

У напрямку вивантаження: збоку, ззаду, двостороння, універсальна (в усі сторони).

За типом кузова: платформа, з'їжджали платформа, бункер, що з'їжджає бункер.

За типом робіт, на яких використовуються:

Дорожні самоскиди. Призначені для робіт на дорогах загального користування. Найпоширеніші моделі мають 2-4 осі і вантажопідйомність близько 40 тонн. Європейські виробники випускають самоскиди з п'ятьма осями, а американські компанії з сімома осями. Такі машини як самоскиди, широко використовуються в сільському господарстві, комунальному господарстві, в ремонті, в будівництві, при видобутку корисних копалин. Конструктивно вони влаштовані так, що частина осей піднімається, а на що залишилися осях, які зберегли контакт з поверхнею, відбувається пересування.

Позашляхові самоскиди. Інша назва - кар'єрні самоскиди. Застосовуються на відкритій розробці копалин. Мають значні габарити, через що можуть доставлятися до робочого місця по частинах і збираються вже на місці. Поширеною є двухосная схема, повний або задній привід, задня розвантаження. У даному вигляді самоскидів іноді використовується донна розвантаження (наприклад, самоскиди компанії Kress), але для цього потрібен спеціальний додатковий розвантажувальний комплекс.

Силова установка гібридна - генератор змінного струму живить тягові електродвигуни, які обертають колеса, і приводиться в дію дизельним двигуном. Гальмівна система також являє собою поєднання електромоторів і гідравліки. Найбільш ефективно ці машини працюють в парі з тросовим або гідравлічним екскаватором, який здійснює завантаження в кілька циклів.

Зчленовані самоскиди. Використовуються там, де потрібна підвищена маневреність і прохідність. В основному це кар'єрні та будівельні роботи. Зчленовані самоскиди представлені тривісними моделями з шістьма провідними колесами і вимикачами межколесного диференціала (у сучасних машинах). Деякі моделі застосовують систему «Ejector» (наприклад, Caterpillar) - вміст з кузова виштовхується однієї з рухомих стінок, що дозволяє вести розвантаження на ходу, не перекидаючи кузов. Деякі з таких самоскидів мають гусеничний хід.

Самоскиди для підземних робіт. Застосовуються при видобутку копалин для транспортування підірваних або механічно розпушених порід в підземних шахтах. Використовуються і при будівництві тунелів. На відкритих розробках такі самоскиди не надто ефективні.

Uzinform
Источник: http://aleko.ua
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ