Працівники соціальних центрів Карітас України надають повноцінну соціальну допомогу неповносправним мешканцям Львівщини

Працівники соціальних центрів Карітас України надають повноцінну соціальну допомогу неповносправним мешканцям Львівщини

15.10.13 10:48 0 1031
Завдяки багатосторонній діяльності, значному досвіду і широкій мережі регіональних організацій, Карітас України охопив наданням соціальних послуг декілька тисяч потребуючих людей.

В рамках соціальних ініціатив Президента України та наближення системи надання соціальних послуг у громаді до європейських стандартів Карітас України створив мережу центрів реабілітації та інтеграції молоді з особливими потребами.

З 2008 року мережа центрів для неповносправних молодих людей Карітасу України об’єднує роботу 4 спеціалізованих соціальних центрів у Львові, Дрогобичі, Стрию, Івано-Франківську завдяки фінансовій підтримці Карітасу Іспанії та Карітасу Франції. Роботою на стаціонарній основі охоплено понад 100 молодих людей з особливими потребами віком від 18 років, а також їх батьки і рідні.

Соціальний центр Карітасу Львівської УГКЦ нараховує 23 неповносправні молоді особи з вадами ментального розвитку, Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ – 21 особи, Карітасу Стрийської Єпархії УГКЦ – 18 ос., Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ – 40 ос. (з них 20 молодих людей, які долучаються до діяльності Карітасу з Івано-Франківського геріатричного центру).

Частина цих людей, що мають особливі потреби, не відвідувала заклади освіти перед тим, а ті, які отримали навчання в спеціалізованих державних закладах, втрачають набуті попередньо навички. Маючи вади розумового розвитку, більшість осіб не можуть в нашій країні отримати місце праці, проходити професійну реабілітацію, а це негативно впливає на участь в соціальному житті та комунікації.

Тому ці молоді люди потребують соціального супроводу та допомоги спеціалістів для закріплення, покращення і постійного повторення отриманих навиків. Завдяки супроводу спеціалістів забезпечується їхня участь в житті місцевих громад, спілкування за межами сім’ї, оволодіння життєво необхідними навиками, можливості для самореалізації, залучення друзів та відчуття власної гідності. Денне перебування дозволяє їхнім родичам також реінтегруватися в суспільство, відчувати себе і своїх дітей захищеними та дозволяє їм залишати цих дітей у сім’ї.

У соціальних центрах Карітасу України для людей, які мають особливі потреби, проводяться різноманітні тренінги, працетерапія, музикотерапія, арт-терапія, навчання по самообслуговуванню і здобуттю соціально-побутових навичок, спільна праця в колективі та зустрічі з молоддю з інших установ та осередків, дозвілля, рекреаційні ігри, долучення до фестивалів, ярмарків, участь в літніх таборах, екскурсіях тощо. Працівники центрів допомагають підопічним та їх рідним у щоденній діяльності та навчанні.

Командами працівників Карітасу створено умови по отриманню трудових навиків через залучення підопічних у, наприклад, мистецьку майстерню або майстерню шиття. В центрах проводяться також заходи соціальної інтеграції: спортивна діяльність, участь в міських заходах, відвідання закладів культури, залучення волонтерів, участь в житті місцевих парафій, проведення рекреаційних та освітній таборів, арт-проекти, допомога в організації дозвілля.

Важливим напрямком роботи є також співпраця з батьками дітей та їхнє залучення до діяльності центрів. Для батьків організовується «батьківська кава», спільний відпочинок, забезпечено соціальний і психологічний супровід, інформаційна підтримка. Вони долучаються до участі у заходах Карітасу, поїздках і таборах, зустрічаються на спільних зустрічах та семінарах.

Діяльність центрів Карітасу для молодих людей з особливими потребами підтримується департаментом соціального захисту населення, оскільки вона забезпечує їхню щоденну діяльність, яка є єдиним місцем денного перебування для осіб з особливими потребами.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Луцьку відключення ...

КОМЕНТАРІ