Правоохоронці Рівненщини закликають до спільної боротьби з дитячим пияцтвом

Правоохоронці Рівненщини закликають до спільної боротьби з дитячим пияцтвом

16.10.13 09:57 0 936
З початку року в Україні працівники міліції виявили 4251 дитину за появу в нетверезому стані й розпиття спиртних напоїв у громадському місці та 6298 – за куріння тютюну. 3510 власників та працівників магазинів і торгівельних точок оштрафували за продаж алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім, а 2600 громадян притягнули до адмінвідповідальності за схиляння дітей до пияцтва та куріння.

Передумовою цієї сумної статистики став необмежений доступ дітей до спиртної і тютюнової продукції, а також – відсутність контролю батьків за часом і способом проведення дозвілля своїх чад.

Підлітки, які палять та вживають алкоголь, не виявляють інтересу до спорту, уникають розумових задач, не беруть активної участі у шкільному та соціальному житті. Ці діти не мають тих запасів життєвих сил і тієї витривалості, яка властива їх юному віку, і тому досить часто за різними показниками у розвитку опиняються позаду своїх товаришів. Крім того, під дією алкоголю підлітки вчиняють адміністративні та кримінальні правопорушення. Тільки цього року в Україні 468 дітей скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Які б профілактичні заходи не проводила міліція, батьківський контроль завжди має бути на належному рівні. Саме батьки, передусім, мають знати, де буває їхня дитина та чим вона займається. Основне завдання в боротьбі з цим злом полягає в тому, щоб не спокушати дітей цигарками та спиртним, — не допустити вступу до рядів курців та алкоголіків все нових і нових молодих людей, перервати цю ланцюгову реакцію розповсюдження пагубних звичок.

Всі дорослі, особливо батьки, відповідальні перед суспільством за виховання здорового молодого покоління. Міліція закликає громадян повідомляти органи внутрішніх справ про місця, де спиртне та цигарки доступні неповнолітнім, адже боротьба з алкоголізмом та тютюнопалінням – це боротьба за здоров'я і щастя дітей.

Довідка

Із 16 років наступає адмінвідповідальність за ст. 178 (поява у нетверезому стані або розпиття спиртних напоїв у громадських місцях), про факт повідомляється навчальний заклад, служба у справах сім’ї і молоді. Якщо факт не одиничний, інформація іде в наркодиспансер, де підлітка ставлять на облік.

Якщо дитині не виповнилося 16 років, до адмінвідповідальності притягаються батьки — ст. 184 (невиконання батьківських обов’язків по вихованню дітей). Батьки можуть отримати попередження, або сплатити штраф від одного до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів.

За схиляння дітей до вживання алкоголю, згідно зі ст. 180 Кодексу про адмінправопорушення, до відповідальності притягуються дорослі. Штраф – від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів.

Особи, які здійснюють продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, притягуються до адміністративної відповідальності згідно ст. 156 Кодексу про адмінправопорушення, передбачена відповідальність. Штраф — від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів.

Усі справи, що стосуються дітей та підлітків, розглядаються у суді.

Станіслав ПРИМАК,

СЗГ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ