В Львівській ОДА комісійно здійснили перевірку щодо оздоровлення дітей у ДПУ «МДЦ «Артек» та ДП «УДЦ «Молода гвардія»

В Львівській ОДА комісійно здійснили перевірку щодо оздоровлення дітей у ДПУ «МДЦ «Артек» та ДП «УДЦ «Молода гвардія»

16.10.13 13:16 0 787
Порушень щодо правомірності скерування дітей на оздоровлення в МДЦ «Артек» та УДЦ «Молода гвардія» не виявлено. Усі зауваження стосуються правильності чи повноти оформлення відповідної підтверджуючої документації, дотримання першочерговості при наданні путівок більш незахищеним категоріям дітей (що має бути моральним принципом при розподілі путівок), охопленні якнайбільш ширшого кола дітей, які змогли б оздоровитись в вищезазначених оздоровчих закладах.

Такі висновки оприлюднила Комісія щодо перевірки оздоровлення дітей у ДПУ«МДЦ «Артек» та ДП «УДЦ «Молода гвардія», яка була створена на виконання розпорядження голови Львівської ОДА. Так, комісія під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Ірини Романів провела вибіркову перевірку дотримання чинного законодавства щодо оздоровлення дітей у цих таборах за період з 01.01.2013 до 01.09.2013.

Департамент з питань освіти, науки, сім’ї та молоді ЛОДА з початку поточного року до 01.09.2013р. організував на оздоровлення в МДЦ «Артек» 604 дітей, в УДЦ «Молода гвардія» – 451 дитину.

Комісія дослідила та оглянула підтверджуючі документи щодо оздоровлення 295 дітей в ДПУ «Артек» (охоплено 6 змін з 7-ми), що становить 49% із загальної кількості дітей, оздоровлених за 9 місяців поточного року, та 308 – ДП УДЦ «Молода гвардія» (7 змін з 8-ми) – 68%; вибірково перевірено пакети документів, скеровані відповідальними за дану ділянку роботи спеціалістами з 20 районних відділів та 9 міських підрозділів.

Аналізуючи статистичну складову проведеної перевірки, слід зазначити, що наявні випадки порушень першочерговості надання бюджетних путівок найбільш соціально незахищеній категорії – дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Зокрема, перевіркою зауважено наступне: 4-а тематична зміна оздоровлення в ДПУ «Артек» (Пустомитівський район) – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти-інваліди на оздоровлення не скеровувались. Аналогічно, 4-а тематична зміна (м. Червоноград), 5-а тематична зміна (Городоцький та Турківський райони), 6-а (Сколівський район) – за бюджетні путівки вказані категорії дітей на оздоровлення не скеровувались. Тобто органи місцевого самоврядування під час розподілу путівок не керувались безумовним дотриманням першочерговості надання бюджетних путівок дітям найбільш незахищених категорій.

Крім того, перевіркою зауважено, що в окремих справах не повністю представлені документи, які підтверджують статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Необхідно зазначити, що, з метою додаткової перевірки та підтвердження статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проведено вибіркову звірку з Єдиною інформаційно-аналітичною системою «Діти», яка ведеться службами у справах дітей області.

Випадків не підтвердження статусу щодо дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, які скеровувались на оздоровлення в МДЦ «Артек» та УДЦ «Молода гвардія», не виявлено.

Є зауваження і щодо неналежного оформлення документів обдарованих дітей. Ряд зауважень комісією висловлено щодо оформлення медичних довідок про перебування дітей на диспансерному обліку. Зауваження стосуються практично всіх районів області.

За результатами роботи комісія надала ряд рекомендацій, а саме щодо пропорційності розподілу путівок та забезпечення послугами з оздоровлення найбільш соціально вразливих та незахищених категорій дітей – забезпечити систематичний обмін інформацією між Службою у справах дітей та Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації (аналогічно між відповідними районними структурними підрозділами), а саме: наявність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які бажають оздоровитись (з одного боку) та наявність відповідних путівок на оздоровлення (з іншого).

Також було запропоновано звернутись з проханням до Міністерства соціальної політики України щодо надання попереднього – планового розподілу кількості та виду путівок, що дасть можливість формувати резервний список дітей, які планується скерувати на конкретну тематичну зміну, та уникнути випадків термінового (аврального) підбору дітей.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ