В Луцьку у приватних секторах будуть встановлені контейнери для сміття

В Луцьку у приватних секторах будуть встановлені контейнери для сміття

17.10.13 09:00 0 1282
Під час засідання виконавчого комітету міської ради Микола Романюк вручив новопризначеному члену виконкому Василю Марчишаку посвідчення, а також привітав його з днем народження, який відбувся нещодавно.

Про заходи, спрямовані на вдосконалення роботи в галузі поводження з відходами, інформував начальник відділу екології Анатолій Гламазда.

Він у своєму виступі акцентував на тому, що існуюча практика поводження з твердими побутовими відходами (далі ТПВ) не забезпечує захист населення і навколишнього природного середовища від їх шкідливої дії. Ця ситуація характерна нині практично для всіх населених пунктів України і становить загальнодержавну проблему, необхідність вирішення якої відповідає основним принципам державної політики у сфері поводження з відходами, сформульованим у Законі України „Про відходи” щодо забезпечення нормальної життєдіяльності населення, належного рівня санітарного очищення населених пунктів, охорони довкілля та ресурсозбереження.

У місті Луцьку проблема у сфері поводження з ТПВ полягає у подальшому зростанні їхнього негативного впливу на довкілля та здоров’я людей через погіршення стану санітарного очищення міста, періодичне утворення стихійних сміттєзвалищ, практично на одних і тих же місцях, збільшення площі полігону для захоронення ТПВ в с.Брище з усім комплексом його негативних впливів на навколишнє середовище.

Питомі обсяги утворення ТПВ постійно зростають: за останні 10 років їх кількість, що припадає на одну людину, підвищилась приблизно на 75% і складає в середньому 420-500 кг на людину в рік або 2-2,4 м3.

Останнім часом морфологічний склад ТПВ суттєво змінився. Якщо раніше найбільш вагомою їх складовою були харчові відходи, то нині тверді побутові відходи на 50 і більше відсотків складаються з використаної упаковки, здебільшого полімерної та комбінованої, більшість різновидів якої не піддається процесам біологічного розкладання і може багато років знаходитись у ґрунті.

Широке застосування у виробництві та побуті електричного та електронного обладнання, стрімке зростання його імпорту, технологічні нововведення у цій галузі зумовлюють швидкість заміни цього обладнання. Це призводить до того, що у складі твердих побутових відходів все частіше з’являються такі відходи, результатом розпаду яких є найбільш небезпечні речовини (важкі метали, галогени, азбест тощо).

Не меншу загрозу навколишньому природному середовищу та здоров’ю людини становлять специфічні відходи лікувально-профілактичних установ, які потрапляють у контейнери твердих побутових відходів та можуть стати джерелом різноманітних інфекцій.

Головними причинами виникнення проблеми є:незадовільний рівень охоплення населення послугами з вивезення твердих побутових відходів; недостатня якість надання послуг з вивезення твердих побутових відходів; відсутність сучасних ефективних технологій перероблення та утилізації твердих побутових відходів; стан основних фондів підприємств санітарного очищення міста.

Низька інноваційно-інвестиційна активність суб’єктів господарювання у сфері поводження з твердими побутовими відходами виражається у повільних темпах впровадження сучасних ефективних технологій поводження з ТПВ – роздільного збирання, сортування, енергетичної утилізації та ін. Ринковий механізм використання твердих побутових відходів в енергетичних цілях та як джерела вторинної сировини є недосконалим внаслідок недостатніх темпів розвитку його організаційно-виробничої інфраструктури та відсутності дієвих економічних стимулів залучення у цю сферу малого та середнього бізнесу, що передбачено ст.40 Закону України „Про відходи”.

Однією з головних причин виникнення проблеми можна вважати низький рівень участі громадськості у сфері поводження з ТПВ, пасивне ставлення населення до її проблем. Зокрема, недостатній рівень екологічної освіти та виховання усіх верст населення зумовлює низький рівень упровадження роздільного збирання відходів у місті.

Доповідач висловив своє бачення шляхів розв’язання проблеми, що склалася у сфері поводження з ТПВ.

Микола Романюк, підсумовуючи сказане, зазначив, що це важлива проблема для територіальної громади міста, вона на постійному контролі міської влади, її потрібно вирішувати в комплексі. Щодо полігону у Брищі, там є можливості для вивезення сміття на 1,5 роки. Луцька районна рада з розумінням поставилася до проблем Луцька і виділила більше 8- ми гектарів землі. За словами міського голови, замовляється проектно-кошторисна документація, яка передбачає сміттє-сортувальне виробництво, де буде відсортовуватися 50 відсотків сміття. Непокоять міського голову і стихійні сміттєзвалища, за які повинні нести відповідальність не тільки ЖКП, а й жителі міста. Він звернувся до директора Луцького спеціального комунального автотранспортного підприємства «Луцькспецкомунтранс» Валерія Кузьмича з дорученням навести лад у приватних секторах. Закликав працювати з людьми, які викидають на вулиці мішки зі сміттям. «Має бути взаємна відповідальність влади і лучан за благоустрій», - сказав міський голова і дав протокольне доручення встановити контейнери для сміття на вулицях приватних секторів.

Члени виконкому вирішили взяти до відома інформацію про заходи спрямовані на вдосконалення роботи в галузі поводження з відходами.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ