У Львівській політехніці відбулася презентація "Чорної книги комунізму"

У Львівській політехніці відбулася презентація "Чорної книги комунізму"

17.10.13 09:46 0 1062
15 жовтня 2013 року у Національному університеті "Львівська політехніка" в рамках авторського проєкту народного депутата України від ВО "Свобода", відомого мовознавця Ірини Фаріон "Від книги до мети" відбулася зустріч із автором перекладу книги "Чорна книга комунізму", доцентом катедри світової літератури ЛНУ ім. І.Франка Яремою Кравцем.

Розпочинаючи зустріч, Ірина Фаріон процитувала видатного вченого Цвєтана Тодорова: "Життя програло у двобої зі смертю, але пам'ять перемагає у своїм герці з небуттям". У своєму вступному слові відомий мовознавець повідомила, що це дослідження злочинів комунізму покликане не просто реанімувати нашу пам'ять – воно покликане застановитись над екзистенційною природою зла; не лише помедитувати над його політичним характером, а, власне, поміркувати, чому зло можливе у таких обсягах? І як ми маємо жити з цим злом у контексті юридичному і моральному?

Ярема Кравець розповів, що у книзі "Чорна книга комунізму" є присвята: "Переклад книги присвячую пам'яті мільйонів українців, жертвам Голодомору, усім страченим і закатованим, померлим внаслідок комуністичних репресій та переслідування в Україні".

"Я перебував на стажуванні у Відні і вечорами перекладав ці твори. Тривала ця праця три роки. Вона полягала у читанні текстів, їх осмисленні, потім сам переклад, редагування, робота із чудовим редактором Ніною Бічуєю. Праця була довготривалою, але вона увінчалась успіхом, бо 2008 року на книжковому форумі у Львові відбулась презентація "Чорної книги комунізму". Зараз це видання перекладено 17 мовами світу", – зауважив Ярема Кравець.

Особливість цієї книги, на думку перекладача, в тому, що вона написана колишніми комуністами, іноземними істориками, які подивилися на проблему комуністичного терору своїми очима: "У передньому слові, яке написав Олег Романів, зазначено, що ця книга надзвичайно потрібна українському читачеві. Це знаменита резонансна книга, яка визнана як світове видавниче явище, важливе для підбиття підсумку XX століття".

Як розповів Ярема Кравець, очолив авторський колектив істориків Стефан Куртуа, а всього авторів – шестеро. Це люди, які колись були членами Комуністичної партії Франції і які вийшли з неї у 80-ті роки. За словами перекладача, вартісність цієї книги в тому, що в ній розглянуто історію комунізму в Росії, країнах Европи, Азії, Африки, Латинській Америці, а саме – як комунізм проявляв себе у різних країнах. С.Куртуа починає свою статтю такими словами: "Ми засуджуємо нацизм та инші подібні ідеології, але чому немає засудження комунізму?". Окремі розділи у книзі трактують проблему Голодомору. Французькі історики мали свій погляд на цю трагедію. Зокрема, Ніколя Бердт висловив думку, яку можна почути і від російських істориків, що "голод був не тільки в Україні, а й в Поволжі, Казахстані". Проте він відгукнувся на пропозицію подати уточнення до своєї статті. І опрацювавши окремі документи російських архівів, він подав два розділи, які додано до цього видання. У них він погоджується з тим, що Голодомор був геноцидом українського народу.

Ірина Фаріон висловила свою візію цієї книги. Вона підкреслила, що головний посил від Стефана Куртуа – чому комунізм не засуджений? Адже комунізм знищив 100 мільйонів людей, нацизм – 25 мільйонів. Куртуа каже, що передумовою для "торжества" комунізму була Перша світова війна, яка навчила безболісно і жорстоко вбивати одне одного. Нацисти, підкреслює французький історик, навчилися знищувати людей від большевиків. І "Освєнцім" вони збудували на основі тих таборів, які будували для своїх людей большевики.

"На це запитання я знаходжу для себе иншу відповідь. Сучасний світ сповідує ідеологію лібералізму, що в перекладі означає "свобода". За цим словом насправді криється щось зовсім инше. Якщо в основі комуністичної ідеології лежить інтернаціональна доктрина, то в основі лібералізму – доктрина глобальна. Себто "інтернаціоналізм" абсолютно дорівнює "глобалізму". Вони переслідують одні і ті цілі, але не духовні, а матеріяльні. Тому вони так легко знищували людину як носія індивідуалізму особистісного і національного. Лібералізму не потрібні національні держави з кордонами. З кордонами, які проходять через їхні мови і культури. Йдеться про кордони, які пролягають через наше серце. Ці кордони творять національного виробника. А їм потрібна формула від Маркса: "купити-продати" – підкреслила націоналістка. Тому, на думку Ірини Фаріон, сучасний світ не готовий морально, ідеологічно порушувати проблему засудження комунізму. Насправді сучасному світові ця ідеологія вигідна. Це страшно, але факт", – зазначила націоналістка.

Вона загострила увагу на основних посилах від Олега Романіва, члена-кореспондента НАН України, який є автором передмови до книги. Він наголошує на кількох надважливих і страшних українських рахунках комунізму. Це розтерзаність українських земель. Українські етнічні землі через політику комунізму опинились у складі инших держав. Наступне, на чому наголошує Олег Романів – землі, спустошені Голодомором, були заселені чужинцями. Куртуа наводить цифру людських втрат – 18 мільйонів українців було знищено комуністичним терором. Також автор передмови нагадує, що у 20–30 роки єврейські соціял-демократи становили головне наповнення кадрів ЧК і ГПУ. І останнє, на чому акцентує увагу Олег Романів та Стефан Куртуа: саме в пік Голодомору, 1933 року, Европа і Америка "їли наш хліб". У цей же час США юридично визнали державу під назвою "СССР".

"У нас один вихід: проковтнути цю пігулку і відроджуватися духом. Як це робило козацтво з гаслом "За віру, права, вольності!". Так, як брали до рук зброю наші хлопці в УПА, вирісши з ідеології Донцова. Ми не маємо иншого способу, як через страшну правду повертатися до самих себе", – резюмувала Ірина Фаріон.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Лариса Соколовська у ...

КОМЕНТАРІ