В Тернополі у міській раді обговорили проблеми і перспективи хоспісної допомоги

В Тернополі у міській раді обговорили проблеми і перспективи хоспісної допомоги

17.10.13 09:31 0 940
Щороку у другу суботу жовтня світова громадськість відзначає Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, паліативна допомога – це підхід, який дає можливість поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх родин, які стикнулися із проблемою смертельного захворювання. У таких закладах полегшують страждання невиліковних хворих. Окрім лікування болю та інших фізичних симптомів, пацієнтам надають психосоціальну і духовну підтримку.

«Цей напрямок в галузі охорони здоров’я нашого міста не є новим, адже у 2012 році в нас почало діяти хоспісне відділення на базі лікарні швидкої допомоги. Є вже певні напрацювання, досвід залучення до співпраці благодійних і гуманітарних фондів. Проте розширення хоспісної і паліативої допомоги досі залишається актуальним, оскільки сучасний світ старіє і має захворювання, що приносить страждання», - зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра.

Начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук наголосив на тому, що надання хоспісної і паліативної допомоги є тим лакмусовим папірцем, який визначає рівень зрілості влади.

« можемо з впевненістю сказати, що міська рада сприяє розвитку цього гуманітарного напрямку в медицині. Нам пощастило ще й тому, що головний спеціаліст області із хоспісної і паліативної допомоги є лікарем міського медичного закладу. Ярослав Чайківський пройшов відповідну спеціалізацію і побував в кращих хоспісних закладах Європи і США. Ми також підтримуємо тісні стосунки із Василем Князевичем, який очолює хоспісну службу в Україні. Завдяки сприянню міського голови і з метою допомогти хворим, які перебувають на термінальній стадії захворювання, піти гідно з життя створили палату із 6 ліжок. стоїть питання у вдосконаленні надання цього виду допомоги. Справа в тому, що держава на реалізацію таких проектів не виділяє з держбюджету жодної копійки. Фінансування відбувається виключно з міського бюджету», - додав Ростислав Левчук.

Ярослав Чайківський зазначив, що за час діяльності відділення хоспісної допомоги надано допомогу 168 громадянам нашого міста.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ