Ярослав Сватко: "Завдяки УПА в західній Україні не було геноциду"

Ярослав Сватко: "Завдяки УПА в західній Україні не було геноциду"

17.10.13 12:30 0 988
З нагоди 71-річчя створення УПА Миколаївська районна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з 7 по 11 жовтня провела у 15 школах району уроки УПА. Лекції читав історик і журналіст Ярослав Сватко. Ініціював захід депутат Миколаївської районної ради від ВО "Свобода" Михайло Галущак.

Уроки історії УПА відбулись у 15 школах: селах Бродки, Тростянець, , Мала Горожанка, Новосілки-Опарські, Колодруби, Верин, Березина, Розділ, Пісочна, Тужанівці, Гранки Кути, Горішнє та у місті Миколаїв (гімназія, ЗОШ №І, 2).

Спілкуючись зі школярами, свободівці підкреслили, що історію УПА не потрібно виривати з контексту всієї боротьби українців у ХХ ст. Це було продовження державотворчих процесів, які розпочалися під час Української революції 1917–23 рр. За словами Ярослава Сватка, одним із основних мотивів боротьби за власну державу є захист своєї нації. "Це те, чого не розуміли Грушевський та Винниченко, коли розпустили українську армію. Святе місце порожнім не буває. Коли ці політики позбавили нас своєї армії, тоді нам прийшлось годувати чужу. Ціною цього були мільйонні жертви під час Голодомору 1932–33 рр. і не тільки. Своя армія ніколи б не вчинила геноциду щодо власного народу. Ось чому потрібно мати свою державу", – зазначив історик.

Він підкреслив: коли 1946–47 рр. совєцька влада вирішила організувати в Україні черговий голодомор, у Галичині та на Волині в цей час діяла УПА. Тому на цих землях, на відміну від Наддніпрянщини, не вдалося морити людей голодом. При перших спробах забрати у селян хліб вояки УПА одразу ж робили засідки і повертати селянам продовольство. Совєцька влада усвідомила: якщо продовжувати забирати хліб, то спротив зростатиме. Так, під час боротьби УПА втратила багато своїх вояків, але ж геноциду на території її діяльности не було – розповів Ярослав Сватко.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ