У Львові освятили сквер та пам'ятний знак кошовому отаману Війська Запорізького Іванові Сірку

У Львові освятили сквер та пам'ятний знак кошовому отаману Війська Запорізького Іванові Сірку

17.10.13 12:41 0 897
13 жовтня 2013 року у Львові з ініціятиви депутата Львівської міської ради свободівця Тараса Гупала та благодійного фонду "Місія всіх Святих" навпроти СШ № 65, на вул. Сірка, 16, відбулося освячення скверу та пам'ятного знака кошовому отаману Війська Запорізького Іванові Сірку.

За словами Тараса Гупала, символічно, що закладення цього знаку відбувається в переддень великого свята українського війська – Пресвятої Покрови.

"12 разів славне козацьке військо обирало Івана Сірка кошовим отаманом. Під його мудрим керівництвом козаки здійснили незчисленну кількість успішних походів, визволили не одну тисячу люду з мусульманської неволі. За військову майстерність та непереможність його як вогню боялися татари та турки, кликали "Урус Шайтаном" ("Чорт-русич"). Переддень Свята Покрови, яка охороняє та захищає неньку Україну, ми закладаємо пам'ятний знак цьому беззаперечно великому отаману Війська Запорозького. Славну пам'ять про цю героїчну особистість ми маємо можливість залишити в нашому рідному мікрорайоні Левандівка. Збережемо подвиг славного козака та й усіх героїв України і спільно доможемося того, аби в нас постав повноцінний гарний пам'ятник Іванові Сірку", – зазначив Тарас Гупало.

Учасником урочистостей був і народний депутат України свободівець Юрій Михальчишин, який під час вітального слова зазначив: "Шановна громадо, я вам дякую за те, що українська історія на Левандівці живе, набуває форми, втілює себе в постаменті. Нині ми демонструємо, що Україна як ніколи єдина. Вона об'єднана духом, кров'ю та однією вірою. Це все дає розуміння, що Україну, як і в часи отамана Івана Сірка, потрібно захищати. Знаково та показово, що в одному з найбільш етнічно однорідних мікрорайонів Львова пам'ятаючи нашу історію, встановлять пам'ятник великому козацькому полководцю, людині щирої української душі. Як ніколи, постать Івана Сірка повинна бути зразком кадрів українських Збройних сил та патріотичного виховання молоді. Незалежно від того, хто сидить у владних кабінетах на Банковій та Грушевського, тут, у Львові та Левандівці, ми твердо пам'ятатимемо – хто наш герой, а хто злочинець. Ми самі плекатимемо пам'ять про наших героїв, самі їх захищатимемо та будемо виховувати наших нащадків на їхніх прикладах".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Сполучені Штати уникли ...

КОМЕНТАРІ