18 жовтня можна пройти безкоштовне обстеження молочних залоз

18 жовтня можна пройти безкоштовне обстеження молочних залоз

17.10.13 12:37 0 3403
Щодня близько півтисячі українців дізнаються про те, що хворіють на онкологію, щодня понад 250 - помирають від онкологічних захворювань. І одним з головних чинників підвищення онкозахворюваності у регіонах України, Тернопільщини, зокрема, є пізнє виявлення хвороби в зв’язку з невчасним зверненням пацієнта до лікаря.

- У Тернопільській області, як і скрізь, - розпочала завідувач першого хірургічного відділення Тернопільського обласного комунального клінічного онкологічного диспансеру Оксана Туманова - спостерігається тенденція до зростання онкологічних захворювань. Лише торік безжальна статистика констатувала 25,7 смертних випадки у нашій області на 100 тисяч населення (а це 148 жінок в рік ).
Рак молочної залози виявили у чотирьох жінок віком 30-34 років. Пік захворюваності й далі припадає на віковий проміжок 50-59 років Окрім того, рак грудної залози діагностовано і у трьох чоловіків.
Як повідомила головний позаштатний спеціаліст - онкогінеколог Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, заступник головного лікаря з медичної частини “Тернопільського обласного комунального клінічного онкологічного диспансеру” Любов Самбор, “минулоріч рак молочної залози діагностували 265 пацієнтам. Проте за 9 місяців 2013 року уже виявлено злоякісну пухлину молочної залози у 246 пацієнтів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – 187 ”.
Понад два тижні на Тернопільщині діє інформаційно-роз’яснювальний профілактичний проект Міністерства охорони здоров’я “Турбуйся про них!” в рамках Всеукраїнського тижня боротьби з раком молочної залози, котрий покликаний звернути увагу громадян на серйозність ризиків захворювання на рак молочної залози. Такий проект є актуальним та важливим для тернопільчанок, адже на Тернопільщині з кожним днем зростає кількість людей, в яких виявляється онкологічні захворювання. Як свідчать дані, у 2002 році захворюваність на 100 тисяч населення по області становила 24.5, у 2005 - 40,4, у 2011 - 51,5, за 9 місяців 2013 року - 41, 4 на 100 тисяч населення. Зросла й кількість запущених випадків (III-IV стадія онкології): у 2002 році запущеність становила 11,1%, у 2005 – 15,0%, у 2011 – 17,4%, у 2012 –10,2%, за 9 місяців 2013 року запущеність становить 17,5%.
В рамках Всеукраїнського тижня боротьби з раком молочної залози у п’ятницю, 18 жовтня 2013 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я для всіх небайдужих до свого здоров’я та жінок-представниць засобів масової інформації міста та області будуть проведені профілактично-просвітницькі заходи -
у кабінетах
“Тернопільського обласного комунального клінічного онкологічного диспансеру”
за адресою - м.Тернопіль, вул. Купчинського, 8 (на БАМі)
№9, 2 поверх (прийматиме Оксана Романівна Туманова),
№16, 2 поверх (прийматиме Микола Васильович Прокопчук),
№17, 2 поверх (прийматиме Сергій Володимирович Бутов);

у кабінеті жіночої консультації №2
Тернопільської міської комунальної лікарні №2
за адресою - м.Тернопіль, Купчинського, 14 (на БАМі).
№10, 1 поверх (прийматиме Тарас Григорович Мариняк)

у кабінеті жіночої консультації №1
КЗТОР Тернопільського обласного клінічного перинатального центру
“Мати і дитина”
за адресою м.Тернопіль, Замкова, 10.
у кабінеті старшої медсестри, 2 поверх (прийматиме Наталія Олексіївна Савочкіна).

До слова, направлення на обстеження не потрібне. Журналістки усіх мас-медіа Тернополя та Тернопільської області, як і усі інші жінки, зможуть пройти огляд лікаря-онколога та отримати професійну консультацію, а також для додаткового обстеження - безкоштовно зробити УЗД молочних залоз (жінки різного віку) та мамографію (жінки від 40 років).
- Зауважте, якщо лікування раку молочної залози розпочато в І стадії, то стійке вилікування досягає більш ніж у 90% випадків, якщо в ІІ стадії - в 60%, в ІІІ - тільки в 40%, а в ІV стадії - ще нижче – наголосила завідувач першого хірургічного відділення Тернопільського обласного комунального клінічного онкологічного диспансеру Оксана Туманова.
Про своє здоров’я має дбати, в першу чергу не лікар, а сама людина,
тому закликаємо усіх жінок прийняти участь в акції.

Світлана Гуменна,
прес-служба ДОЗ ТОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: На Франківщині 80% ...

КОМЕНТАРІ