У Львівській області на реставрацію церков, внесених до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, з обласного бюджету передбачено 215 тис. грн.

У Львівській області на реставрацію церков, внесених до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, з обласного бюджету передбачено 215 тис. грн.

18.10.13 12:01 0 803
Про це повідомив заступник начальника відділу культурної спадщини та культурних цінностей ОДА Роман Онишко на прес-конференції, яка відбулася 17 жовтня.

Під час прес-конференції Роман Онишко розповів, як проводилась робота із внесення церков до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, він повідомив, що Міністерство культури, Міністерство закордонних справ, Національна комісія України в справах ЮНЕСКО разом з Міністерством культури Республіки Польща провели роботу з підготовки спільної транскордонної номінації – “Дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі”, з метою внесення найбільш цінних пам’яток дерев’яної сакральної архітектури до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Як завважив заступник начальника відділу культурної спадщини та культурних цінностей ОДА, робоча група, до якої увійшли українські та польські спеціалісти, обрала 16 об’єктів: 8 з територій кожної країни. У вісімку українських пам’яток увійшло чотири з Львівщини та по дві із Закарпаття та Прикарпаття.

За словами Романа Онишко у Львівській області – це церкви св. Юрія XVI-XVII ст. у Дрогобичі, Пресвятої Трійці 1720 р. у Жовкві, Собору Пр. Богородиці 1838 р. у Маткові Турківського р-ну, Зіслання св. Духа 1502 р. у Потеличі Жовківського р-ну.

«Результатом трирічної роботи спільної українсько-польської робочої групи став пакет документів, який за підписом міністрів культури обох країн разом із супровідним листом, підписаним міністром закордонних справ України, в кінці 2011 року був поданий до ЮНЕСКО, – наголосив Р. Онишко. – Проект був прийнятий та пропонований до номінації без зауважень, що є рідкісним випадком у цій сфері», – додав він.

Окрім цього заступник начальника відділу культурної спадщини та культурних цінностей ОДА поінформував про ситуацію на об’єктах Львівської області. Зокрема він зазначив, що на кожному об’єкті є потреба в ремонті.

«Були проведені обстеження та розроблені орієнтовні кошториси не тільки на ремонт церков, але і на розвиток інфраструктури біля них. На наступний рік планується вироблення проектної документації», – повідомив Р.Онишко.

Також заступник начальника відділу культурної спадщини та культурних цінностей ОДА завважив, що роботи потрібно проводити поступово. «Це багатоетапна робота. На реставрацію 4 церков, які включені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО цього року з обласного бюджету передбачено 215 тис. грн., – повідомив Р.Онишко. – Зокрема на влаштування грозозахисту на церкві св. Юрія XVI-XVII ст. у Дрогобичі передбачено 60 тис. грн.», – додав він.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ