В Житомирській області проблемні сім’ї - під опікою соціальних служб держави

В Житомирській області проблемні сім’ї - під опікою соціальних служб держави

18.10.13 09:11 0 905
На виконання нових соціальних ініціатив Президента України щодо вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки за ініціативи Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді відбувся круглий стіл, на якому представники соціальних служб області обговорювали шляхи вдосконалення своєї роботи та раннього виявлення соціального неблагополуччя в сім’ях.

На заході були присутні представники департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, кримінальної міліції у справах дітей управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області, служби у справах дітей облдержадміністрації, Житомирського міського та районного центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги, ЗМІ.

З метою надання якісних соціальних послуг різним категоріям сімей, дітей та молоді в області функціонують обласний, 5 міських та 23 районних центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (центри СССДМ). В області також забезпечена робота закладів соціального спрямування: обласного центру соціально-психологічної допомоги, обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, обласного центру ре соціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога». Наразі в області ведеться робота зі створення відділення матері та дитини на базі Житомирського обласного центру соціально-психологічної допомоги. Відкрити відділення планується з 1 січня 2014 року. Мета даного відділення полягатиме у соціальній роботі з матерями, котрі мають намір відмовитися від немовля.

«З метою раннього виявлення, здійснення оцінки потреб, надання соціальних послуг та соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в мережу центрів СССДМ цьогоріч введено 362 посади фахівців з соціальної роботи, які працюють в селах, селищах та мікрорайонах міст. Ці фахівці, як дільничні сімейні лікарі тільки соціального спрямування. Їх завдання проводити робота в основному полягає на раннє виявлення соціального неблагополуччя в сім’ях», - зазначила директор Житомирського обласного центру СССДМ Валентина Собчук.

Директор Житомирського міського центру СССДМ Ольга Юрченко зауважила, що досягнення результатів щодо повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки можливе лише за умови спільної роботи та взаємодопомоги із іншими структурами соціальної роботи, громадськими та благодійними організаціями, меценатами. Тому всі суб’єкти соціальної служби в області тісно співпрацюють та ведуть комплексну роботу разом із дільничними інспекторами міліції, інспекторами кримінальної міліції у справах дітей.

На жаль, неблагополучними проблемними сім’ями є не лише ті, в яких немає одного з батьків, або батьки втратили роботу, малозабезпечені родини, але й часто це досить заможні та на перший погляд благополучні сім’ї. Такі сім’ї виявити надзвичайно важко. Тому соціальні служби області покладаються на допомогу та підтримку у їх нелегкій, але надзвичайно важливій та потрібній справі, вчителів, працівників навчальних закладів, громадськості.

Важливим питанням, котре обговорювалося на круглому столі, була проблема забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Адже такі діти, закінчивши навчання, часто не можуть влаштуватися на роботу через те, що в них відсутня реєстрація місця проживання.

«Ми з вами добре знаємо, що, коли ці діти виростають, їм нема де жити і де працювати. На цьому в них завершується життя. Про них нема кому подбати, крім держави. І цією програмою треба опікуватись уже тому що ця проблема існує а далі вона буде ще більше загострюватись, і нам її треба вирішувати», - наголосив Президент України під час виїзного засідання Ради регіонів у Борисполі.

За словами Глави держави, найближчими роками треба забезпечити житлом майже 20 тисяч дітей-сиріт, які повинні бути готові для дорослого життя. Президент зазначив, що під час навчання ці діти матимуть змогу жити у гуртожитках, а після цього держава повинна подбати про забезпечення їх житлом.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Через кілька років ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ