ДСНС попереджає: з настанням холодів різко зростає кількість побутових пожеж, причинами яких є несправність та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення

ДСНС попереджає: з настанням холодів різко зростає кількість побутових пожеж, причинами яких є несправність та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення

18.10.13 09:43 0 798
З початком похолодання зростає кількість пожеж через необережне використання опалювальних печей. У більшості випадків такі пожежі трапляються з вини самих домовласників. Підготовка печей, котлів і димоходів, обігрівальних приладів до безпечної роботи залежить безпосередньо від мешканців будинків. Особливого занепокоєння при використанні пічного опалення викликає група ризику, до якої входять люди похилого віку, самотні пенсіонери та інваліди. Саме в їх помешканнях пожежі стаються найчастіше, адже утримання такого виду опалення в належному стані дуже клопітна справа, що вимагає багато пильності та сил.

ДСНС попереджає: аби уникнути лиха проведіть технічне обслуговування та ремонт опалювальних приладів, печей та електропроводки. Зокрема, якщо в будинку піч – перевірте і відремонтуйте її. При цьому кладку і ремонт повинні виконувати тільки фахівці. Не рідше одного разу на три місяці проводьте профілактичні роботи по очищенню димоходу від сажі. Не перегрівайте піч: топити слід не більше двох-трьох разів на добу. Тривалість кожної топки не повинна перевищувати півтора години. Не залишайте без нагляду піч, що топиться, і виключіть можливість знаходження дітей самих біля затопленої печі.

Якщо в будинку є газове обладнання, то для його перевірки необхідно звернутися в сервісну організацію. Встановлюйте меблі, горючі предмети та матеріали на відстані не ближче двадцяти сантиметрів від побутових газових приладів. Не сушіть горючі та легкозаймисті матеріали на газових котлах і над газовими плитами. Не зберігайте вдома побутових балонів з газом. Заправку балонів здійснюйте лише на спеціалізованих заправних станціях.

Відчувши запах газу:

* ні в якому разі не вмикайте і не вимикайте світло, електроприлади;

* перекрийте кран подачі газу на газопроводі в квартирі;

* перевірте чи виключені конфорки;

* відкрийте вікна та двері, щоб запобігти появі вибухонебезпечної концентрації газу.

Також ДСНС рекомендує громадянам не залишати без нагляду увімкнені електроприлади. «Режим очікування» (коли світиться фотодіод) біля телевізора, музичного центру, комп'ютера та іншої техніки – це пожежонебезпечний режим. Електричні нагрівальні прилади не ставте поблизу штор, меблів. Не встановлюйте електропобутової техніки впритул до опалювальних батарей. Не закривайте отвори на задній панелі телевізора декоративної серветкою; не ставте на телевізор квіткову вазу з водою, особливо, якщо в будинку є діти або тварини, які можуть пролити воду, що спричинить замикання. Не перевантажуйте електромережу, одночасно включаючи кілька потужних електроприладів.

Громадяни, дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки – бережіть життя та здоров’я, своє та своїх близьких! Пам’ятайте, людська легковажність часто призводить до пожеж, під час яких пошкоджується майно, травмуються і гинуть люди!

У разі виникнення пожежі негайно телефонуйте в службу порятунку за номером телефону «101».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Через тиждень київський ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ