Чернівці: Ясси

Чернівці: Ясси

19.10.13 08:23 0 1011
Ясси – столиця повіту Молдови – колишньої історичної провінції. Місто розташоване на 7 пагорбах між Ясським хребтом і долиною Жижиян, знаходиться на перехресті найважливіших торгових шляхів. Відоме як перше місто-музей Румунії і налічує близько 120 туристичних пам’яток.

Перша згадка про місто відноситься до 1408 року. До 1862 року Ясси були столицею Молдовського князівства. З об’єднанням Молдавії та Валахії, в 1859-1862 рр.. в Яссах знаходився один з двох урядів Румунії. У 1711 році в Яссах молдавський господар Дмитро Кантемир присягнув на вірність Росії. У 1916-1918 рр.. тут перебував уряд Румунії. Місто підтримувало союзні відносини з Антантою (Бухарест був окупований австрійськими військами).

Євреї становили значну частину, а періодично і більшість населення, починаючи з XVIII століття. У Яссах виник перший єврейський театр, що грав на ідиш. Під час Другої світової війни велика частина єврейського населення була депортована до Трансністрії; більшість вижили і репатріювалися до Ізраїлю в післявоєнні роки.

У 1944 році місто стало ареною запеклих боїв між наступаючою Червоною Армією і румунсько-німецькими військами в ході Яссько-Кишинівської операції, в результаті яких воно було частково зруйноване. До липня того ж року місто звільнили.

Ясси являють собою важливий економічний центр. Хімічна (синтетичні волокна, пластмаси, антибіотики), машинобудівна (дорожні машини, устаткування для хімічної, целюлозно-паперової промисловості), текстильна і харчова промисловість прогресивно розвиваються. Є деревообробні, поліграфічні підприємства. Через залізничний вузол проходить значна частина радянсько-румунського вантажообігу і пасажирообороту.

Оскільки центральна і північно-східна частини міста являють собою пагорби і плоскогір’я, тут зі стародавніх часів процвітає виноградарство. Наприклад, місцевість Котнарь – відома ще з часів Стефана Великого своїми виноградниками. Замок “Котнарь” дуже цікавий своєю колекцією вин, що зберігається в його стінах.

Ясси – університетське місто. Тут в 1860 році був заснований перший Університет в Румунії, будівля якого прикрашає місто і донині. У цьому Університеті вчилися знамениті люди країни. Гордістю міста також є Національний театр, Державна опера, Державна філармонія.

Угода про співпрацю між Муніципалітетом Ясси і містом Чернівці була підписана в м. Чернівці та м. Ясси 6 та 14 жовтня 2012 року.

Міста продовжують розвиток дружби і співробітництва між жителями обох міст. Обидві Сторони заохочують співпрацю та підготовку спільних проектів в соціальній, економічній та культурній галузях.

Міський вебсайт

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцький ...
Наступна новина: Хмельниччина: НАЙБІЛЬШИЙ ...

КОМЕНТАРІ