Чернівці: Тімішоара

Чернівці: Тімішоара

19.10.13 09:04 0 832
Тімішоа?ра — місто на заході Румунії, у Банаті, на каналі річки Бега, що пов’язує Тімішоару з Дунаєм. Перша історична згадка про Тімішоару, як про фортецю, зустрічається у документі візантійського імператора Василя II від 1019 року. Згодом Тімішоара було згадане в 1212 році у дипломі угорського короля Андрія II. Назва міста походить від словосполучення «Castrul Temesiensis» (фортеця на Тіміш), хоча воно розташоване на річці Бега.

Після руйнівного набігу татарських кочівників на початку XIV століття місто навіть стає резиденцією угорського короля Карла Роберта д’Анжу. У середньовіччі Тімішоара був важливим комерційним і військовим центром провінції Банату. Найбільше процвітанню міста сприяв Янку де Хунедоара, який милістю Бога і волею народу став воєводою Трансільванії в 1441 році. У 1552 році місто завоювали турки, під владою яких Тімішоара залишатиметься до 1716 р, доки австрійський принц Євген де Савоя не завдав поразки османському гарнізону і приєднав Тімішоару до своїх володінь. Місто то звільнялось, то знов захоплювалося Австро-Угорщиною.

У кінці XIX і на початку XX ст. місто пізнає сильний розвиток в плані промисловості, науки і культури. Варто зазначити, що в 1884 році Тімішоара стала першим містом в Європі, яке було освітлено електрикою.

У 1918 р. Тімішоару намагались приєднати до своєї території серби, а 1919 р. місто отримало румунську адміністрацію. У червні-липні 1944 р. Тімішоару бомбували війська США та Великобританії, а у вересні її звільнили радянські війська.

16 грудня 1989 р. з народного виступу у Тімішоарі, викликаного рішенням влади про виселення пастора Ласло Текеша, почалась Румунська революція 1989 р. Власне, Тімішоара стало першим містом у Румунії, де було повалено комунізм.

Поблизу румунського кордону з Угорщиною розташоване знамените місце, звідки в 1989 році почалася революція. На міських стінах висять пам’ятні дошки з іменами загиблих під час революції. На південь від центра міста знаходиться Реформаторська церква Тоска, її називають центром революції. Серед іншіх пам’яток Тімішоари – Римський католицький храм і Сербський православний храм, які розташовані один проти одного на найкрасивішій площі Тімішоари П’ята Унірі.

Тімішоара володіє транспортним вузлом. У місті розвиваються машинобудування (електромотори, сільськогосподарські машини), текстильна і харчова (цукрова, спиртогорілчана, плодоконсервна тощо), хімічна, шкіряно-взуттєва, фарфоро-фаянсова промисловість. Побудовано нафтохімічний комбінат.

На початку третього тисячоліття Тімішоара продовжує інтенсивно розвиватися як сучасне європейське місто. У 2005 році в Тімішоарі відкрито найбільший комерційний комплекс в країні. Гостинність місцевих жителів є загальновизнаною.

Тімішоара знаменита своєю архітектурою в стилі бароко. Місцеві жителі його називають «Маленьким Віднем». Найстаріші будівлі історичного центру споруджено в XVIII столітті. За достатку зелені і наявності парків, місто можна порівняти зі столицею України – мальовничим Києвом. Місто, розташоване на болотистій рівнині, яку періодично затопляли річки Тіміш і Бега, з часом перетворилося на одне з найкрасивіших міст Румунії.

Чернівці уклали Угоду про Співпрацю з Тімішоарою (Румунія) 24 квітня 2010 року.

Продовжується поширення співпраці між містами та сприяння спільним діям в соціальній, економічній та культурній сферах. Обидва міста мають багато спільного. І Чернівці і Тімішоара знаходяться біля кордону своїх держав, є поліетнічними та полікультурними співтовариствами і навіть мають двовікову загальну історію в межах одних і тих же держав.

Попередня домовленість про співпрацю була досягнута в травні 2009 року, коли Чернівці та Тімішоару з’єднав регулярний авіарейс. Надалі міста планують розвивати співпрацю в культурній сфері, обміні досвідом збереження історичної спадщини та розвивати співпрацю між університетами.

Міський вебсайт

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Над громадським транспортом ...

КОМЕНТАРІ