Хмельниччина: НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ — ЦЕ ПРАЦЬОВИТІ ЛЮДИ!

Хмельниччина: НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ — ЦЕ ПРАЦЬОВИТІ ЛЮДИ!

19.10.13 08:23 0 1046
Вітаючи учасників фестивалю, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха висловив захоплення учасниками заходу за їхню професійну діяльність, що присвячена висвітленню нелегкого життя селянина та великого потенціалу сільської місцевості.

Такий фестиваль доводить, що найбільший скарб — це працьовиті люди, які щоденною працею підтверджують відданість своїй справі, отримуючи реальні результати. Цьогорічні фестивальні програми оцінювало професійне журі під головуванням академіка УААН, Героя України Петра Саблука, який на урочистому відкритті цього заходу наголосив на тому, що фестиваль 14 разів із 20 відбувався в Україні. Це означає, що наша держава виходить в лідери серед аграрних країн близького зарубіжжя, а переглядаючи конкурсні роботи, він як голова журі з кожним роком відкриває для себе нові сторони сільського життя, як здобутки, так і проблеми, що заважають розвиватись селу швидше.

Та головна гордість — це трудівник, господар землі, який, незважаючи на труднощі, з кожним роком піднімає аграрний сектор на щабель вище, повертаючи Україні славу аграрної держави.

Все починалось у 1993 році, коли з ініціативою провести Міжнародний телевізійний фестиваль «АгроСвіт» виступила Латвія, там і відбувся перший фестиваль, згадує віце-президент «АгроСвіту» Ніна Романенко ту золоту осінь 1993 року, привітний Лачплесіс, палкі дискусії журналістів і економістів у непростий період переходу наших країн із соціалістичної в ринкову економіку. Саме та перша зустріч і заклала традиції фестивалю «АгроСвіт» — безкомпромісні й чесні програми, гострі дискусії учасників, знайомство з усім новим і цікавим у країні, де проходить цей захід.

Організаторами фестивалю «АгроСвіт-2013» стали Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Хмельницька обласна державна адміністрація, Кам’янець-Подільська районна державна адміністрація, мерія міста Кам’янець-Подільський, Євразійська Академія телебачення і радіо, Хмельницька обласна державна телерадіокомпанія «Поділля-центр», Асоціація працівників засобів масової інформації України, ДТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення», телекомпанія «Роні-TV», студія «Укртелефільм» за сприяння Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Аграрний міністр Микола Присяжнюк у своєму відеовітанні подякував журналістам за ту роботу, яку вони проводять щодо пропаганди досягнень і напрацювань, які є в аграрному секторі в нашій державі. Та побажав плідної роботи фестивалю, натхнення, і, звичайно, нових творчих успіхів.

Фестивальні роботи оцінювало журі на чолі з головою — академіком УААН, Героєм України Петром Саблуком, заступники голови журі: Любов Молдован, доктор економічних наук, директор Центру аграрних реформ, та Олена Загороднюк — завідувач редакції експериментальних програм НТКУ.

Члени журі: Лайла Ахметова, професор факультету журналістики Казахського національного університету ім. Аль-Фарабі; Наталя Іванова — голова ради директорів РАО «Росавтотранс»; Сандро Вахтангов — лауреат Державної премії Грузії, дійсний академік ЄАТР; Михай Скоарце — керівник підрозділу суспільного телебачення Республіки Молдова; Володимир Суббот — спеціальний кореспондент газети «Белорусская нива» (Білорусь).

У той час, як журі переглядало і оцінювало конкурсні роботи, конкурсанти знайомились з господарствами Поділля, яке багате талановитими, сильними особистостями, котрі творять сучасну історію.

Відвідавши Дунаєвецький район, журналісти побували в ТОВ «Козацька долина», кінноспортивному клубі «Посейдон», ТОВ «Верес», познайомилися з чудовим керівником і прекрасною людиною Василем Магерою, який не тільки керує великим підприємством, але й знаходить час займатись кінним спортом. Цікавою була зустріч з Надією Ковбасюк, директором Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів — одного з найбільших в Європі. І куди б не приїхали учасники фестивалю «АгроСвіт-2013, скрізь їх зустрічали з хлібом-сіллю та веселою українською піснею. Надзвичайно цікавою була зустріч у Чемеровецькому районі з директором СКГ «Летава», Героєм України Михайлом Шаповалом, який вже більше 40 років керує господарством, зумів не тільки зберегти напрацьоване попередниками, але й примножити здобутки. Господарство Шаповала вже багато років — одне з передових у районі, особливу увагу тут приділяють вихованню підростаючого покоління — спортивна школа виростила 22-х кандидатів і майстрів спорту з важкої атлетики.

Також корисною була зустріч з працівниками підприємства «Оболонь-Агро» та солодовим заводом, який за технічним обладнанням перевищує аналогічні заводи Західної Європи.

Гості та учасники телевізійного фестивалю «АгроСвіт-2013» не пошкодували, що побували на сільськогосподарському приватному підприємстві «Фарна», яким керує Ніна Дубицька. Адже таких яблук, як в її саду, не знайдеш ні в Польщі, ні в Голландії. Бо найважливіший фактор їхнього смаку — сама природа Кам’янецького краю. Дністер, сонце, земля, за словами Ніни Дубицької, — Бог саме тут зробив найсприятливіші природні умови для вирощування садів.

Гостинна подільська земля і зустрічі з талановитими працівниками сільського господарства надихали учасників на створення нових яскравих проектів, творчих здобутків на благо нашої країни та розквіт українського села.

Раділи успіхам українських аграрників і гості. Лайлу Ахметову, яка народилась і все життя прожила в степовому Казахстані, українське село приємно дивувало кожного дня. Дмитро Булойчик — редактор ТРК «Вітебск» на фестиваль «АгроСвіт-2013» приїхав вперше, як і вперше знайомився з сільським господарством незалежної України, адже в його Білорусі ще існують колгоспи та радгоспи, і девіз: «Це все колгоспне, і це все моє» актуальний і як і ті наслідки, що настають після застосування такого девізу в житті. Дмитру було дивно чути, що земля в Україні розпайована і кожен селянин має свою частку землі в приватній власності. Телерадіокомпанія «Вітебск» надіслала на фестиваль авторську програму Д. Булойчика «Актуальний репортаж: африканська чума свиней». Саме ця програма і посіла друге місце в номінації «Проблеми, пошук, вирішення».

Всього на конкурс фестивалю було представлено 127 робіт, і тільки 46 пройшли до другого туру. ДТРК «Крим» була представлена на фестивалі моєю телепрограмою «Земле моя рідна». Скажу чесно, для мене цей фестиваль був великим випробуванням, адже останні 20 років я як автор телепрограм брав участь у різноманітних телефестивалях, на яких порушувались теми освіти, національної культури, патріотичного виховання підростаючого покоління, дитячої тележурналістики, позашкільного виховання. Отже, я вперше взяв участь у фестивалі, який висвітлював аграрну тематику, і тому, представляючи роботу на фестивалі «АгроСвіт-2013», я мав на меті глибше ознайомитись з «АгроСвітом», щоб скорегувати свою роботу в розкритті сільськогосподарської теми у своїх майбутніх проектах, адже телепрограма «Земле моя рідна» на ДТРК «Крим» існує лише другий рік. І тому для мене було приємною несподіванкою, що телепрограма ДТРК «Крим» «Земле моя рідна» стала лауреатом міжнародного телефестивалю «АгроСвіт-2013» і посіла третє місце після Грузії та Білорусі в номінації «Земле моя — любов моя».

Хочу привітати творчу групу програми: оператора Владислава Бєднягіна та режисера монтажу Вікторію Богатирьову, а також подякувати герою телепрограми — керівнику фермерського господарства «Драгмі», що в Сакському районі, Михайлу Драганчуку, який разом з ДТРК «Крим» став спонсором моєї поїздки на фестиваль «АгроСвіт-2013» до Кам’янця-Подільського.

Гран-прі фестивалю отримала програма Полтавської ОДТРК «Маленька модель великої держави». Героїня телепрограми — Герой України, голова Котелевської районної державної адміністрації Тетяна Корост усе своє життя пропрацювала в агрофірмі «Маяк» — від агронома-хіміка до директора товариства. Після вручення Полтавській ОДТРК «Лтава» Гран-прі фестивалю Тетяна Корост подякувала журналістам за їхню працю, наголосивши, що кожен із нас на своєму робочому місці творить історію сьогодення, і якою вона залишиться в пам’яті нащадків, напряму залежить від наших з вами старань. Приємно, що позиція журналістів-аграрників у переважній більшості є виваженою, а розуміння об’єктивних реалій життя села, його проблем є одним з визначальних у журналістській роботі конкурсантів.

Телевізійний фестиваль «АгроСвіт-2013» відкриває нові імена телевізійників-аграрників. Цього року кращими з кращих стали автор телепрограми «Маленька модель великої держави» Світлана Польщикова, режисер Алла Гусак та оператор Микола Янко Полтавської ОДТРК «Лтава».

Через рік на фестивалі з’являться нові герої, нові програми, а можливо, нова країна-господар. До телефестивалю «АгроСвіт-2014» чекати залишилось недовго — рівно рік. До зустрічі!

Олександр ПОЛЬЧЕНКО,

лауреат телефестивалю «АгроСвіт-2013»

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Ясси
Наступна новина: У Житомирі обговорювали ...

КОМЕНТАРІ