Рівненщина: на Дубровиччині по факту незаконного видобутку бурштину-сирцю з початку року зареєстровано 97 випадків

Рівненщина: на Дубровиччині по факту незаконного видобутку бурштину-сирцю з початку року зареєстровано 97 випадків

20.10.13 08:02 0 1234
Неабиякої шкоди завдає довкіллю незаконний видобуток бурштину. Розмита земля, знищений шар родючого грунту, загибель лісового масиву, – ось неповний перелік жахіть екологічного лиха поліського краю. І основна проблема цієї біди – відсутність юридично–врегульованого механізму щодо законного видобутку сонячного каміння, адже бурштин один із найбільш шанованих людством каменів, відомий ще з незапам'ятних часів.

— Протягом цього року Дубровицьким РВ УМВС по факту незаконного видобування бурштину-сирцю зареєстровано 97 випадків,- повідомив начальник Дубровицького райвідділу підполковник міліції Василь Зелінський.

На обслуговуваній території співробітники Дубровицького РВ УМВС постійно проводять відповідні рейди по профілактиці, запобіганню та виявленню осіб, які займаються незаконним видобуванням бурштину.

Зокрема, нещодавно працівники Дубровицького РВ під час відпрацювання району в урочищі "Сохи", поблизу села Берестя виявили мотопомпу іноземного виробництва з обладнанням, пристосованим для видобутку бурштину, та осіб, які за її допомогою займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю. На місці було затримано трьох старателів, які за допомогою мотопомпи китайського виробництва та іншого обладнання здійснювали незаконний видобуток бурштину. У даних осіб при поверхневому огляді було вилучено 30 грамів «сонячного каміння».

— Особи, які здійснювали незаконний видобуток бурштину-сирцю, були затримані та доставлені до міліції для дачі відповідних пояснень. Наразі відкрито кримінального провадження по даному факту за частиною 2 статті 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України, - додав Василь Зелінський.

Нагадуємо, що відповідно до частини 2 статті 240 КК України порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення, - караються штрафом до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Сподіваємось, що завдяки регулярності таких відпрацювань зменшаться, а можливо, і припиняться незаконні посягання на природні надра нашої землі.

Катерина Семенюк,

Дубровицький РВ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Закарпаття: на Тячівщині в ...

КОМЕНТАРІ