Газета "Урядовий кур'єр": "Урок на все життя"

Газета "Урядовий кур'єр": "Урок на все життя"

22.10.13 08:25 0 1053
Того дня о 23:00 від чергового Любомльського райвідділу УМВС у Волинській області до рятувальників надійшла інформація про зникнення під час збирання грибів чотирьох дітей віком 11—14 років.

— На їхні пошуки відразу ж відбули десятеро працівників державної пожежно-рятувальної частини №10 м. Любомля, півсотні працівників Любомльського райвідділу міліції та двадцять працівників Державної прикордонної служби міжнародного автомобільного пункту пропуску Ягодин. До розшуку цих дітлахів також залучали службових собак, місцевих жителів та працівників лісового господарства. Різке падіння температури та темрява, що опустилася на землю, стали реальною загрозою життю юних грибників. І пошуковці, які поблизу села Машів розділилися на три групи, добре розуміли це.

Знайти дітей пощастило пошуковій групі, в якій були виконуючий обов’язки начальника Любомльського райвідділу ДСНС України в області Олександр Різенко разом із колегами Романом Бештою, Русланом Прокопчуком та Ярославом Сахалюком. Перед тим лісовими дорогами вони вже «намотали» 15—17 кілометрів. А коли почули дитячі голоси, то кинулися бігти на них — спочатку лісом, а потім і полем.

— Тут, під деревами у полі, вони й знайшли зниклих дівчаток. Заспокоїли, віддали свій одяг, — розповіла працівник прес-служби волинських рятувальників, майор цивільного захисту Ірина Варварук. — Решта було справою техніки, яка й допомогла дістатися і пропажі, й рятувальникам до домівок.

Така сама ситуація трапилася і у Маневицькому районі. Сюди на тихе полювання приїхала група грибників із міста Кузнецовська. Коли ввечері група зібралася, побачили, що немає 72-річної бабусі з онуком. Спроба докричатися до них результатів не дала, тож збирачі грибів зателефонували до місцевої міліції. А її працівники вже підняли на ноги рятувальників, а пізніше — й лісівників.

У їхню пошукову групу ввійшов і провідний районний мисливствознавець Микола Корець. У маневицьких лісах немає доріг, які не об’їздила б чи не сходила ця мужня людина. Йому, до слова, не раз і не два доводилося виходити сам на сам з озброєними браконьєрами.

Разом із головним лісничим Маневицького лісгоспу Олександром Чернишиним він вирішив рухатися до віддаленого кварталу. Побоювалися, чи не сталося щось недобре із бабусею, яка хворіє на гіпертонію.

На щастя, усе на цей раз обійшлося. У суцільній темряві аж під кордоном з Рівненською областю таки вдалося знайти знесилених і замерзлих грибників.

— Добре, що все завершилося саме так! — зауважує Ірина Варварук. — І любомльські, і кузнецовські блукальники отримали, вважаю, урок на усе життя: з лісом легковажити не можна! Не кажу вже про те, що кожен грибник повинен знати, яких правил дотримуватися, щоб не заблукати. І що робити, коли це все-таки трапилося.

Валерій Мельник, "Урядовий кур'єр"

(фото автора)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ