У Львівській області Ірина Сех взяла участь у круглому столі з упровадження европейських стандартів оцінки впливу на довкілля

У Львівській області Ірина Сех взяла участь у круглому столі з упровадження европейських стандартів оцінки впливу на довкілля

22.10.13 09:43 0 857
21 жовтня 2013 року народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех взяла участь у круглому столі "Впровадження европейських стандартів з оцінки впливу на довкілля в Україні", який проводить у Львові Міжнародна благодійна організація "Екологія-Право-Людина". Метою круглого столу є визначення оптимальної моделі оцінки впливу на довкілля для України, яка враховувала би політико-економічну ситуацію в державі та відповідала европейським стандартам. Як відомо, запровадження в Україні системи оцінки впливу на довкілля европейського зразка є необхідною умовою підписання Угоди про асоціяцію України з ЕС.

Як наголосила у своєму виступі Ірина Сех, круглий стіл на зазначену тему дуже доречний і може бути корисним для напрацювання пропозицій щодо змін до законодавства з реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище.

"Верховна Рада України 17 вересня ухвалила в першому читанні проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, – зазначила Ірина Сех. – Комітет із питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи готуватиме законопроєкт до другого читання, пропонуючи зміни та доповнення. Цей законопроєкт стосується теми нашого круглого столу. Було би дуже добре на цьому зібранні напрацювати пропозиції та висновки до цього законопроєкту й подати їх до парламентського комітету".

За словами Ірини Сех, донедавна в Україні діяла постсовєцька модель оцінки впливу на довкілля, яка полягала в поетапному здійсненні двох різних процедур: оцінки впливу на навколишнє середовище та державної екологічної експертизи. Ці процедури проводили лише для об'єктів підвищеної екологічної небезпеки, перелік яких затверджував Кабінет міністрів України. "Однак, з ухваленням 2011 року Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" відбулися кардинальні зміни щодо оцінки впливу на довкілля. Було внесено низку змін до Законів України "Про охорону навколишнього природного середовища" та "Про екологічну експертизу", якими фактично скасовано інститут екологічної експертизи в Україні. Новий закон про регулювання містобудівної діяльности зменшив доступ громадськости до ухвалення рішень із питань охорони довкілля, що суперечить ст. 6 "Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля" (Орхуська конвенція), учасником якої є Україна. Це стало однією з причин того, що 1 липня 2011 року нарада Сторін Орхуської конвенції ухвалила рішення про невиконання Конвенції з боку України", – заявила народний депутат.

Як зазначила Ірина Сех, скасування екологічної експертизи є небезпечним кроком, адже саме екологічна експертиза забезпечувала врахування результатів оцінки впливу на довкілля під час ухвалення рішення щодо планованої діяльности. "Відсутність такої оцінки відкриває можливості для зловживань та ігнорування забудовниками екологічного законодавства, їхнього намагання зекономити на охороні довкілля, забезпеченні здорових умов для життя людини. Тому нагальною потребою є внесення змін до Законів України "Про містобудівну діяльність", "Про екологічну експертизу", які б відновили необхідність екологічної експертизи проєктів забудови та проведення громадських слухань щодо спорудження конкретних об'єктів", – зазначила голова комітету.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині під час ...
Наступна новина: Закарпаття: на Іршавщині ...

КОМЕНТАРІ